ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента достојанствено одала почаст хероју

Дајући улици име по мом сину, Дервента је показала да није заборавила своје ратне хероје и дала путоказ за будуће генерације да наставе да његују поштовање и сјећање на све борце који су своје животе дали борећи се за слободу и отаџбину.

Казала је то Дервентском листу Саја Новић, мајка пилота Боре Новића који је погинуо 19. новембра 1994. године у Одбрамбено – отаџбинском рату, извршавајући борбени задатак управљајући авионом „Орао“, а по којем је добила име нова улица која је изграђена у новој индустријско – пословној зони поред некадашњег ГП „Рада“.

– Велика ми је част и захвална сам на иницијативи и на прихватању иницијативе да се мом сину Бори на овај начин ода почаст – додала је мајка настрадалог пилота.

Иницијативу да нова улица која спаја Жељезничку и Улицу 1. маја понесе име пилота Боре Новића покренуо је његов саборац, Златко Микеревић, такође пилот.

– Боро је прије свега био добар човјек, добар друг и врхунски пилот. Био је добровољац, што је подвиг вриједан сваке хвале, посебно ако узмемо у обзир да ни Република Српска није имала много пилота, а камоли Дервента. Био је неустрашив, борио се срцем и ја сам поносан што могу да кажем да сам дијелио „ваздушни простор“ са њим – казао је Микеревић додавши да се оваквим гестом одаје заслужена почаст пилоту Бори Новићу.

Мајор Боро Новић рођен је у Јаши Томићу у Србији 30. јануара 1964. године, а са навршене четири године сели се у Доње Церане, родно мјесто својих родитеља. Похађао је Ваздухопловну војну гимназију „Маршал Тито“ у Мостару, а потом и Ваздухопловну војну академију гдје је 1987. године промовисан у звање пилота са чином потпоручника.

Почетком 1992. године добија прекоманду у Ужице, а потом у Краљево, те се 23. јуна 1992. године добровољно ставља на располагање војсци тадашње Српске републике. По доласку у борбену ескадрилу на аеродрому Маховљани извршавао је борбене летове. Погинуо је 19. новембра 1994. године извршавајући борбени задатак као пилот Војске Републике Српске у рејону Цазина. У тренутку погибије Новић је имао чин капетана 1. класе, а постхумно је унапријеђен у чин мајора авијације.

Одликован је Орденом заслуга за народ и Орденом Милоша Обилића за храброст.

Улица

Изградња улице поред „Рада“ заједнички је подухват локалне управе и привредника. Изградња улице поред „Рада“ заједнички је пројекат привредника и локалне управе, односно јавно – приватног партнерства. Како су раније навели из Општинске управе, из буџета општине је из асфалтирање Улице Боре Новића издвојено око 142.000 КМ, а пет привредника обезбиједили су 100.000 КМ за подземне радове, фекалну и оборинску канализацију, те припрему терена за асфалтирање. За непуну годину у овај дио града биће уложено око 20 милиона марака што би требало да обезбиједи 200 нових радних мјеста.

 

Related posts

Трстенци чувају сјећање
на 18 погинулих бораца

Derventski List

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ „БОСИЉКА“ У НЕДЈЕЉУ

admin

Слиједи пројектовање 22 крака осињског водовода

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još