ИЗДВОЈЕНОНовости

Реконструкција школе могућа на љето

Објекат Основне школе „Никола Тесла“, који је лани у децембру оштећен у земљотресу, требало би да буде реконструисан, показали су прелиминарни резултати студије чија је израда повјерена стручном тиму Архитектонско – грађевинско – геодетског факултета у Бањалуци, а уколико процедуре буду ишле планираним током, почетак санације објекта могуће је очекивати у љето 2022. године.

Потврђено је то из Градске управе поводом састанка који је протеклог петка одржао градоначелник Милорад Симић са деканом Архитектонско – грађевинско – геодетског факултета (АГФ) у Бањалуци Сашом Чвором у вези са рјешавањем проблема објекта школе.

Стручни тим овог факултета задужен је да изради студију која ће валоризовати постојећу, али и нове локације за школу, а како би био ријешено питање одвијања наставе за више од 900 ђака ове образовне установе.

– Прелиминарни закључак студије јесте да се реконструише и санира постојећи објекат  ОШ „Никола Тесла“ водећи се затеченим стањем објекта, близине школе ђацима, те брзине интервенција на објекту. Такође, у обзир је узета и могућност и брзина рјешавања имовинских проблема и инфраструктурних пројеката, који би били потребни на другим локацијама – казала је Дервентском листу Јефимија Шербић, овлашћено лице из Одјељења за стамбено – комуналне послове Градске управе.

Како је Шербићева појаснила, на састанку је дефинисано који предуслови су потребни за реконструкцију објекта, између осталог и сагласност Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наљеђа РС.

– Све то је неопходно за тачно дефинисање обима радова и њихове вриједности, а у сарадњи са Владом Републике Српске биће обезбијеђена средстава у пројектованој вриједности. Водећи се тиме да поменуте процедуре теку планираном динамиком, могуће је очекивати да радови почну у љето 2022. године. Главни пројекат ће предвидјети временски рок завршетка радова – нагласила је Шербићева.

Градоначелник Милорад Симић казао је недавно да ће премијеру и министарки просвјете и културе РС бити представљени сви налази о објекту школе које су дале комисије и институције које су разматрале овој проблем.

– Више елемената и фактора које су стручњаци размотрили, иду у прилог адаптацији објекта школе. С обзиром да је обавеза Владе да финансира рјешење за школу, она ће донијети и коначну одлуку – казао је Симић додавши да би до маја идуће године могла да буде позната вриједност радова.

Од земљотреса који је крајем прошле године потресао и Дервенту, објекат ОШ „Никола Тесла“ није безбиједан за ученике који наставу од тада похађају у објектима осталих градских школа.

Related posts

Расписан конкурс за додјелу стипендија

admin

„Цјеловитост“ Саре Савић плијени сликарским мајсторијама

admin

УЧЕНИЦИ ОШ „19. АПРИЛ“ ПРОСЛАВИЛИ МАТУРСКО ВЕЧЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još