ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Народни збор вратио сат на зачетке Вашара

Уз пригодан културни, умјетнички и сценски програм код Старе цркве у Српској вароши вечерас је одржан народни збор под називом „Црква, звоно, крст и вашар дервентски“, који је суграђане повео у давну 1850. годину, када је добијена дозвола за градњу прве православне цркве у Дервенти.
Сљедеће 1851. године освештани су темељи храма и одржан је први народни збор из којег је израстао дервентски Вашар, а жеља организатора овог збора је да се на овај начин допринесе изворном окупљању које се годинама организовало у порти цркве.
Први збор овог типа окупио је у Српској вароши велики број суграђана који су до самог краја програма брижљиво гледали сценски наступ Драмског студија Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, чији су чланови извели пригодне комаде, као и чланова СКУД „Дервента“ који су представили игре из овог краја уз шаргију и виолину, а сви заједно су заиграли и коло.

Иако је на самом крају програма пала киша, добро расположење није успјела да поквари.

Свештеник Љубиша Новић рекао је да је идеја потекла од директорице библиотеке Мирјане Плиснић која је у сарадњи са Црквеном општином дала највећи допринос одржавању збора, те је изразио наду да ће и сљедеће године Дервенћане на истом мјесту и истим поводом окупити пригодан програм, те да ће ово окупљање постати традиција.
Мирјана Плиснић подсјетила је да је Вашар уврштен на листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске и додала да заслужује да се нађе и на УНЕСКО-вој листи, те да је ово једна од активности које би могле да допринесу томе.
– Сама чињеница да је Вашар на листи нематеријалног културног насљеђа дала је идеју да се вратимо изворном облику Вашара и прослављања Велике Госпојине. Тај датум је веома важан за Српску православну цркви у Србе у Дервенти и он заслужује да буде и на УНЕСКО-вој листи, али тај процес је дуг и критеријуми су строжи, а један од њих је да се и данас одржава. То и јесте случај, али овај догађај данас је степеница више да би Вашар заузео своје мјесто на тој листи – рекла је она изражавајући наду да ће пригодним програмом наставити да и убудуће његују традицију из 1850. године.
Током програма сценарио су написали и одломке одглумили полазници Драмског студија библиотеке, а занимљиво је да су пажњу посветили чувеној „Кафани код Ристе“.
– Према подацима из доступних извора то је била једина српска кафана у Дервенти у то вријеме и у њој су се Себи крили од Турака кад су имали потребу за тим и хтјели смо да оживимо успомену на то. Има још много детаља које вриједи споменути и надам се да ћемо у годинама пред нама то и успјети – додала је Плиснићева.
Програму и збору претходила је вечерња молитва у Старој цркви, која је изграђена на мјесту гдје је до 1992. године стајао први православни храм у Дервенти грађен средином 19. вијека.

Related posts

Више насеља
сутра без струје

Derventski List

СВЕ МАЊЕ УЗОРАКА МЕСА СТИЖЕ НА КОНТРОЛУ

admin

БУДУЋНОСТ ГРАДИ ПРОШИРУЈУЋИ ЗНАЊЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još