ИЗДВОЈЕНОНовости

Жртву и подвиге бораца с поносом истицати

Нико не треба да има дилему ко је најзаслужнији за одбрану и стварање Републике Српске, јер су борци ти који су сачували територију и народ, омогућили институционално организовање и живот, плативши највишу цијену. Због тога, свако наше прослављање и окупљање јесте право вријеме да се сјетимо наших сабораца, а поготово погинулих и њихових породица.

Поручено је то данас приликом обиљежавања крсне славе Борачке организације, Митровдана, у оквиру којег је Градска борачка организација уприличила славски обред у Центру за културу.

Предсједник дервентске Борачке организације Чедо Вујичић истакао је да је слобода једна од тековина протеклог рата, а за њу су најзаслужнији управо борци Војске Републике Српске. Он је додао да у Дервенти тренутно живи око 4.000 категоризованих бораца.

– У Дервента тренутно живи 3.814 категоризованих бораца, од чега су 1.694 борци прве категорије. Можда неком та цифра изгледа велика, али треба узети у обзир чињеницу да је нама у Дервенти рат дошао на врата, на кућни праг и да је због тога број бораца нешто већи у односу на друге средине. У Дервенти живи и 719 ратних – војних инвалида од прве до десете категорије, а од којих је девет РВИ прве категорије, односно са најтежим обликом инвалидитета и 34 друге категорије – казао је он додавши да је крсна слава Борачке организације прилика да се укаже на жртву и подвиге које су борци понијели на својим плећима.

– Ми, понекад, заокупљени неким нашим, прије свега егзистенцијалним, проблемима помало заборавимо чињеницу колико је важно нагласити значај бораца у стварању и одбрани Републике Српске, али можда је наша крсна слава прилика да се укаже на важност тога – рекао је Вујичић.

Обиљежавању Митровдана присуствовао је и градоначелник Милорад Симић који је истакао да је обавеза свих градити на ономе за шта су борци, њих 608 из Дервенте, положили своје животе.

– Од 1992. године ми његујемо традицију обиљежавања славе Борачке организације РС и Градске борачке организације, и све те године, а знамо гдје је Дервента била и тада и послије тога, првенствено осјећамо понос и сјећамо се свих оних који су своје животе и дијелове тијела дали за ово што смо ми у обавези даље градити. Мислим да треба да будемо задовољни и да смо у доброј мјери направили од Дервенте једну средину у којој се може живјети, у коју људи радо долазе и остају, тако да су то резултати борбе која управо зато није била узалудна. Са тужним сјећањем и великом захвалом за све оне који су дали своје животе не смијемо заборавити традицију обиљежавања славе и значајних датума и у духу тога их се сјећати – рекао је Симић.

Обиљежавању славе Градске борачке организације присуствовали су чланови организације, демобилисани борци, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, представници Полицијске станице Дервента и други гости.

 

Related posts

УЧЕНИЦИ БЕЗ СИМПТОМА

admin

На снази измјене
на јавним паркинзима

Derventski List

ИНФЕКЦИЈЕ ПУНЕ АМБУЛАНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još