Друштво

Божић доноси мир, радост
и породичну топлину

Божић је празник мира, љубави, радости и породичне топлине, а вјерници католичке вјероисповијести овај најрадоснији празник дочекују уз исповијед и молитву, чистећи своја срца од гријеха.

Казао је то дервентски жупник Марко Слишковић који, баш потпут својих жупљана, Божић дочекује са највећом радошћу и у преданој молитви.

Слишковић подсјећа да се католици током четири седмице припремају за празник рођења Исуса Христа, а храмовима се служе мисе зорнице.

– Вријеме приправе за Божић назива се дошашће или Адвент, од латинског израза „адвентус“ што значи долазак. У римокатоличкој цркви, у дошашћу, преовладава љубичаста боја коју ми носимо на литургији, а читају се и прикладни текстови из Старог или Новог завјета и они симболизирају ишчекивање, будност и наду. Божић слави Божији долазак међу нас, који се родио као један од нас да би се приближио човјеку и показао колико је њему човјек важан и колико је дао себе да би човјек био спасен и откупљен – рекао је Слишковић осврнувши се и на црквене норме које су некада означавале припрему за Божић, а које су данас ипак другачије.

– Вријеме пред Божић је сада више слављеничко и није покорничко, то је вријеме радости, ишчекивања, зато имамо Адвентски вијенац који је новијег датума. Палимо четири свијеће, а свака свијећа означава по једну недјељу припреме за Божић и означава да је вријеме рођења Криста близу – појашњава жупник, који од 2019. године управља и жупама у Бијелом Брду и Буковици.

Обичаји којих се вјерници придржавају пред Божић разликују се од жупе до жупе.

– Код нас је традиција, а није црквени пропис да се на Бадњак пости. Припремају се људи да оду на мису поноћку, а неке веће приправе нема. У вријеме дошашћа важна је исповијед, како би своја срца очистили од гријеха пред Богом и свега онога што се у човјеку накупило. Сам Божића је дан радости и од времена када су љ    уди оскудијевали у храни, на овај празник припремао се што бољи ручак око којег се окупљала обитељ – казао је Слишковић.

Првог дана Божића најближи честитају једни другима,  други дан или трећи дан, обилазе се комшије и пријатељи.

Дервентска жупа данас броји око 130 жупљана који су већином старија лица.

– Неки од њих нису ни одлазили из Дервенте за вријеме рата, неки су се вратили да остану и дочекају крај свога живота на своме огњишту. Овај број жупљана треба узети са резервом, јер неки живе у Славонском Броду пет дана, а у Дервенту дођу за викенд. Данас жупљани овдје живе, боре се и раде као и сви други у заједништву са својим пријатељима. Већина имају дјецу која су расута по свијету – наводи Слишковић.   

Он подсјећа да у Дервента дјелују сестре милосрднице које су недавно прославиле свој патрон или 150 година дјеловања у овом граду.

Честитка

– Свим својим жупљанима, али и свим другим католицима желим честит и благословљен Божић. Такође, православнм вјерницима који ће 13 дана касније прославити Божић, упућујем искрене честитке – казао је жупник Марко Слишковић.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИ НА ДРЕВНИМ СТАЗАМА ВЈЕРЕ

admin

ПИЈАЧНИ БАРОМЕТАР

admin

Водоводна предузећа разматрала моделе за унапређење пословања

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još