ИЗДВОЈЕНОНовости

Бећаревић потпредсједник
парламента, буџет града стабилан

Одборници Скупштине града изабрали су данас већином гласова Дарка Бећаревића из СНСД-а за потпредсједника парламента, а зелено свјетло овог тијела добио је и извјештај о извршењу буџета града за први квартал 2023. године.

Почетак засједања обиљежио је избор потпредсједника скупштине, након што је на претходној сједници са ове функције смијењен Маринко Николаш. Након су стигла два приједлога за ову позицију, и то Градског одбора СНСД-а који је предложио Бећаревића и Градског одбора СДС-а који је кандидовао Милорада Новаковића, тајним гласањем кандидат СНСД-а изабран је са 15 напрема 12 гласова које је добио приједлог СДС-а.

Бећаревић је послије полагања заклетве преузео дужност, поручивши да ће функцију обављати у интересу Скупштине и грађана.

– Желим да се захвалим партији из које долазим, СНСД-у на челу са Игором Жунићем, што су ме препознали као неког ко може да обавља ову функцију и кандидовали ме. Такође, желим да се захвалим одборницима скупштинске већине који су ми дали повјерење које се надам да ћу оправдати. Радићу у интересу Скупштине града и, наравно, свих грађана Дервенте – рекао је Бећаревић.

У наставку засједања одборници су подржали Одлуку о проширеним правима из области социјалне заштите, а начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да досадашња одлука која третира област социјалне заштите датира из 2013. године и да је постојала потреба за њеним проширењем.

Одборница СНСД-а Маја Пјерановић поздрављајући предложено проширење права из ове области казала је да је веома корисно што ће једнократну помоћ у натури моћи да користе лица која се нађу у стању социјалне потребе, као и повећање једнократне помоћи за трошкове сахране на који право имају сродници корисника сталне новчане помоћи или особе које су сахраниле корисника ове помоћи.

– Ова помоћ новом одлуком предвиђена је у износу од 450 КМ. Такође, одлуком је дефинисано и да ће дјеца чија породица је корисник права на новчану помоћ и дјеца која су стављена под старатељство имати право на трошкове боравка у предшколској установи у висини од 50 одсто цијене боравка у установи – казала је Пјерановићева поздрављајући и право на субвенционисање трошкова превоза од 60 одсто вриједности дневне повратне карте за дјецу са сметњама у развоју предшколског узраста и пратиоца приликом третмана за оспособљавање прије поласка у школу.

– Овом одлуком дефинисана је и помоћ у плаћању станарине у износу од 200 КМ мјесечно за особе којима престаје право на смјештај у дому за дјецу и омладину без родитељског старања, што је такође за похвалу. Уводи се и помоћ за куповину школског прибора и опреме за школу за дјецу под старатељством, те џепарац за одлазак на љетовање дјеце путем пројекта социјализације који проводи Фонд за дјечију заштиту РС – рекла је Пјерановићева прецизирајући да је веома значајно и увођење права на рефундацију трошкова за куповину сензора за континуирано мјерење шећера у крви за лица која болују од дијабетеса тип 1.

– Ово право ће се остваривати у пуном износу током читаве године, што је веома значајно – рекла је она.

Усвојен је и Нацрт одлуке о разврставању локалних путева и улица на подручју града, чиме се, како је објаснио начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић улице класификују у три ранга, а локални путеви у два ранга.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катић дискутујући и овом документу изнио је примједбу на класификацију путева, али и на њихово стање, са чиме се Новић није сложио казавши да одржавање путева и њихово унапређење константно, али да увијек постоји простор за побољшање.

Већином гласова усвојен је Приједлог одлуке о именовању чланова Форума за безбједност грађана, те Одлука о расписивању јавног огласа о давању у закуп 65 хектара пољопривредног земљишта у својини града путем писаних понуда.

Дужу дискусију одбoрника позиције и опозиције изазвао је Приједлог одлуке о продаји неизграђеног градског грађевинског земљиштва у својини града путем лицитације. Ради се о парцели у Улици Краља Петра Првог, простор некадашњег „Марксистичког центра“ поред парка „9. јануар“, чија је почетна продајна цијена 666.489 КМ. Према регулационом плану ова парцела предвиђена је за изградњу стамбено – послованог објекта.

Одборница Сања Димитрић казала је да је ову парцелу требало оставити за неке будуће потребе јавних установа, док је замјеник градоначелника Синиша Јефтић нагласио да је регулационим планом на том мјесту предвиђена изградња стамбено – пословног објекта, те да ће се тек путем лицитације видјети да ли има заинтересованих за такву инвестицију.

– Сматрам да не требамо стопирати станоградњу која је један од мотора развоја привреде – истакао је Јефтић.

Подршку је добио и извјештај о извршењу буџета града од 1. јануара до 31. марта ове године, који је, како је појаснио начелник Одјељења за финансије Миле Стринић извршен у износу од 5,42 милиона КМ или 24,4 одсто од плана.

Усвојен је и закључак о прихватању иницијативе за измјену дијела Регулационог плана „ЦЕНТАР ИСТОК – ЦЕНТАР ЗАПАД“, односно простор старе аутобуске станице и то на захтјев приведног друштва „Promo Lux“. Начелница Одјељења за просторно уређење Споменка Живанић казала је да је ово друштво иницијативу поднијело ради боље искоришћености градског грађевинског земљишта и прилагођавању потребама за изградњом стамбено – пословних објеката.

Подршку су, без расправе, добили, извјештај о раду Првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју, те Информација о запошљавању на подручју града, броју и структури незапослених и потребним кадровима у граду.

Усвојена је и Информација о пословању привреде у Дервенти за 2022. годину, а замјеник градоначелника Синиша Јефтић нагласио се не смије занемарити привредна активност на подручју града, с обзиром на чињеницу да је вриједност извоза на крају прошле године била рекордна и износила више од 400 милиона КМ.

– Било је мањих осцилација када се ради о броју запослених, али сматрам да можемо бити поносни на наше привреднике. Градска управа ће и даље наставити да ствара повољан амбијент за пословање – нагласио је Јефтић док је одборник Катанић изнио оцјену да је привредна активност у Дервенти достигла свој максимум.

– Такође, важно је нагласити, у контекстуинфлације, да је просјечна нето плата, према подацима из овог документа, у прошлој години износила 1.020 КМ – рекао је Катанић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да је према статистичким подацима просјечна нето плата у Дервенти брже расла него на нивоу Републике Српске.

Одборници су подржали и информације о превентивној здравственој заштити становништва, раду невладиних информација и удружења грађана, те стипендирању студента и ђака у школској 2022/2023. години. Усвојена је и информација о остваривању права борачких категорија.

Усвојена су и рјешења о именовању савјета за израду измјене дијела регулационих планова „Град“, „Југ“ и „ЦЕНТАР ИСТОК – ЦЕНТАР ЗАПАД“.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић оцијенио је да су сједницу дјелимично обиљежила и кадровска питања, односно избор потпредсједника парламента, али и егзактне теме као што је извршење буџета и пословање привреде.

– Евидентно је да су у прва три мјесеца ове године приходи од индиректних пореза, који су свакако најзначајнији у локалним приходима, у односу на план мањи за скоро 500.000 КМ, а у односу на прошлу годину 200.000 КМ. Разлог томе је и враћање спољног дуга БиХ на шта ови приходи одлазе. Међутим, и поред тога, буџет града је стабилан – нагласио је Јефтић додајући да је значајна одлука и покретање процедура за давање у закуп око 65 хектара пољопривредног земљишта у власништву града.

– Вјерујем да је то добра прилика за наше пољопривреднике. Такође, усвојене су и одлуке којим се  омогућавају стамбене инвестиције на локацији код парка „9. јануар“ и старе аутобуске станице – рекао је Јефтић.

Информације о запошљавању и привредном амбијенту за 2022. годину, како је додао, указују на континуитет привредне активности.

– Томе су допринијели привредници који су упркос свим изазовима задржали тенденцију успјешног пословања. Извоз је у прошлог години износио преко 400 милиона марака, што је значајан проценат у извозу регије, РС и  БиХ. Узимајући у обзир одлив становништва, број запослених износи 6.763 радника, а на евиденцији бироа око 500 суграђана тражи посао. Наши привредни субјекти који послују у другим локалним заједницама пзапошљавају још око 1.200 радника, што је укупно око 8.000 радника – рекао је Јефтић.

Коментаришући данашње засједање шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш позвао је све одборнике да дају свој допринос јавној расправи о Нацрту одлуке о разврставању путева и улица у насељима на подручју града која ће услиједити и дају примједбе и приједлоге на ову одлуку.

– Оно што је, између осталог, обиљежило засједање јесте и Приједлог одлуке о проширеним правима из области социјалне заштите, што је изузетно важно, јер је Закон о социјалној заштити дефинисао права социјалних категорија, међутим омогућио је и локалним заједницама да својим одлукама додају нека проширена права. Дервента већ има једну такву одлуку, а у сарадњи са Центром за социјални рад прати одређене категорије којим су социјална заштита и одређена права потребни. Новом одлуком су ова права допуњене и повећане одређене накнаде – рекао је Томаш додавши да је сједницу обиљежило и усвајање извјештаја о извршењу буџета града за први квартал ове године.  

– Извршење буџета износи 5,5 милиона што значи да су буџетска средства реализована у планираном износу. Када су у питању приходи од пореза, ту имамо умањење, а разлог је смањење средстава од ПДВ-а. Непорески приходи су остварени у већем обиму него што је планирано за први квартал а то су порез на накнаде, таксе и остале јавне услуге – истакао је Томаш казавши да је битно нагласити да локална заједница извршава на вријеме све своје обавезе када су у питању јавне установе, грантови за спортске колективе и удружења грађана, стипендије и социјалну заштиту.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да је кроз тачку дневног реда о извршењу буџета указао на то да је примијетно да су значајно смањени приходи од индиректних пореза.

– Као предсједник Комисије за буџет и финансије, и на самом засједању комисије, констатовао сам да су значајно смањени приходи једне од најзначајнијих ставки и то је од индиректних пореза. И друге локалне  заједнице су у таквом положају, али сам указао да није прави начин да тражимо додатни извор прихода кроз повећање намета нашим грађанима – рекао је Катанић.

Кадрови

Када се ради о кадровским питањима, подршку је добила одлука о расписивању конкурса за избори и именовање једног члана Управог одбора Центра за социјални рад, те директора Геронтолошког центра. Досадашњи в.д. директора ове јавне установе Борко Китић разријешен је са ове функције, а на позицију в.д. директора именована је Сања Грубиша. Такође, разријешени су в.д. чланова Управог одбора Дома здравља, а за чланове тог тијела именовани су Милена Васић, Саша Панић и Саша Мрђа. Разријешен је, а потом и именован члан скупштинске Комисије за избори и именовање.

Related posts

На прославама избјегавати физичке контакте

admin

Скупштина града засједа 12. новембра

admin

Епархија за обнову
храма издвојила 10.000 КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još