ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„БOСИЉКОВАЊЕ“ ПРАЗНИК КУЛТУРЕ И ОБИЧАЈА

Овогодишњи Интер фолк фест „Босиљковање“, који 23. годину заредом организује Културно – умјетничко друштво младих „Босиљак“, свечано је, након дефилеа улицама града, завршен вечерас концертом у Центру за културу.

Поред пјевачке групе, дјечијег, првог и припремног фолклорног ансамбла КУДМ „Босиљак“, пред многобројном публиком представили су се и гости, чланови КУД „Никола Тесла“ из Постојне, Словенија, ЗК „Жеравац“ из Славонског Брода, Хрватска, СКУД „Семберија“ из Бијељине, РКУД „Пролетер“ из Сарајева и КУД „Срем“ из Јакова – Београд.
– Посебно обиљежје овог фестивала јесте чињеница да је у посљедњих 23 године кроз „Босиљковање“ прошло више од 200 ансамбала са више од 8.000 учесника из многих земаља свијета. То су бројке са којима мало ко може да се похвали. Дервента је веома богат град у сваком смислу, па тако и у смислу подизања културне свијести. Када у један мали град кроз двије деценије дође толико културних стваралаца, који су донијели обичаје свог народа и своје државе, сматрам да је то једно велико богатство. Наиме, ове године смо имали учеснике из Словеније, Србије, Хрватске, Републике Српске и ФБиХ и сви они су заједно са нама допринијели овом дивном културном амбијенту. Дервента се тим амбијентом треба поносити и мислим да сви треба да будемо у функцији стварања таквог амбијента, не само у култури, него и у сваком сегменту живота – истакла је Стана Наградић, умјетнички руководилац КУДМ „Босиљак“.
Такође, Наградићева је додала да је овогодишње „Босиљковање“ одржано у знаку обиљежавања десетогодишњице ЦИОФ – а БиХ.
– Заједно са националним делегатом, крајем октобра, путујем у Чиле на Свјетски конгрес ЦИОФ – а, гдје ћемо презентовати наше стваралаштво и поставити одређене услове на основу којих би неки наши културни сегменти могли да дођу на листу УНЕСКО – а. Наравно, то је и прилика да промовишемо нашу културу и фолклорно стваралаштво у другим државам -, рекла је Наградићева.

Related posts

ЗА ВАСКРС ПРОМЈЕЊИВО ВРИЈЕМЕ

admin

ПРВАЧИЋИ ПОСТАЛИ ЧЛАНОВИ ЦРВЕНОГ КРСТА

admin

Штрапаријада окупила на хиљаде посјетилаца

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još