ИЗДВОЈЕНОНовости

Богојављење подсјећа на извор вјере

Један од највећих хришћанских празника, Богојављење, окупио је православне вјернике у молитви у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, послије чега је литија прошла Тргом православља, а испред храма освештана је богојављенска водица.

Богојављење је празник крштења Исуса Христа у ријеци Јордан којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. Сматра се да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

Вјерници се на овај дан поздрављају ријечима: „Бог се јави“ или „Христос се јави“, а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.

Многи народни обичаји и вјеровања везују се за Богојављење. Без обзира у који дан падне, на Богојављење се никад не пости, јер са овим даном завршавају „некрштени дани“, а на овај дан освештава се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тијела. Богојављенска водица се сматра љековитом, али и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама до сљедећег великог водоосвештања.

Да је уједињеност у молитви и у цркви основа сваког празника поручио је протојереј ставрофор и намјесник дервентски Радојица Ћетковић подсјетивши да су се обичаји обиљежавања овог празника мијењали како су диктирале околности живота становништва.

– Један од највећих хришћанских празника Богојављење обиљежен је онако како смо га обиљежавали годинама, додуше уз неке одређене измјене. Некада раније, у 19. и 20. вијеку ишло се око Старе цркве и на Укрину на такозвани висећи мост, па је то забрањено, а онда је 1993. године обновљен обичај да литија иде до моста гдје се освештава вода и пушта Часни крст низ ријеку – казао је Ћетковић подсјетивши да је прије девет година група младића одлучила да плива за Часни крст.

– До тада тај обичај није постојао на овим просторима. Братство храма је прошле године, уз благослов владике, одлучило да литија не иде до моста и да се не плива за Часни крст, првенствено због тога што су епидемиолошке мјере диктирале максималан број људи који се могу окупити. Свједоци смо да је и овог јануара неповољна епидемиолошка ситуација и због тога не можемо људе водити на Укрину – казао је Ћетковић.

Он је додао да је највећа порука овог празника да се Бог јави и у људима.

–  Порука је да се, као и на овај празник, Бог јави у нама, јер ако се Бог јави у нама онда ћемо и ми бити једни према другима много бољи и вољети сваког човјека као самога себе – истакао је Ћетковић.

Предање

Предање каже да је Јован препознао Месију у Исусу који је дошао на Јордан да се крсти, а јеванђелисти су записали његове ријечи: „Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени“.

Дух Свети је у облику свјетлосног голуба, како је записано, слетио на главу Сина Божијег, а потом су се небеса отворила и чуо се глас Бога Оца: „Ово је син мој љубезни који је по мојој вољи“.

Исус Христос живио је овоземаљски живот још три године послије крштења.

Related posts

ЂАЦИ ЈОШ ЈЕДНОМ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

admin

Симбол информисања свих генерација

admin

Градска управа његујe
добру сарадњу са полицијом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još