Друштво

Вакцинација заштитник у
борби против заразних болести

Вакцинација је један од најзначајнијих и најдјелотворнијих корака у борби човјечанства против заразних болести, због чега из Дома здравља подсјећају на важност имунизације.

Такође, из дервентске здравствене устнаове подсјећају да се посљедња седмица у априлу обиљежава као европска седмица имунизације, поводом чега указују на предности вакцинације. Захваљујући употреби вакцина неке болести су потпуно искоријењене, попут великих богиња, док су друге у многим земљама елиминисане као што су дјечја парализа и дифтерија, а процјењује се да се захваљујући употреби вакцина годишње сачува између два и три милиона живота.

– У нашој земљи законом је прописана обавезна вакцинација особа одговарајућег узраста према календару вакцинације против десет заразних болести. То су туберкулоза, хепатитис Б, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, дјечија парализа, инвазивно обољење узроковано хемофилусом инфлуенце тип Б, мале богиње, заушњаци и рубеола. Поред тога, вакцинација се обавља и према клиничким и епидемиолошким индикацијама против тетануса, бјеснила, хепатитиса Б, грипа, инвазивних обољења узрокованих пнеумококом и менингококом, те вакцинација путника у међународном саобраћају – објаснила је специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић додајући да је лани у календар вакцинације увршћена и деветовалентна вакцина против хуманог папилома вируса.

– Вакцина је намијењена особама мушког и женског пола старости од једанаест година и више. До 15. рођендана вакцина се примјењује у Дому здравља и бесплатна је, док старији примају вакцину у Институту за јавно здравство Републике Српске и сносе трошкове вакцинације – додала је др Бјеговић Ђујић.

Током ове и претходне године РС и земље у окружењу суочиле су се са порастом броја обољелих од заразних болести које су захваљујући успјешној вакцинацији биле пред елиминацијом – великог кашља и малих богиња.

– Нажалост један број најмлађих, који још нису били довољно стари да приме вакцине против ових обољења је заражен и није успио да се избори са овим болестима. Њихови млади животи угашени су на самом почетку, послије тешких и исцрпљујућих борби, само зато што многи родитељи одлучују да не вакцинишу своју дјецу, јер више вјерују непровјереним информацијама и застрашивању на друштвеним мрежама него научно поткрепљеним и јасним доказима о успјешности вакцинације – казала је др Бјеговић Ђујић.

Информације

О начину руковања вакцинама у Дому здравља Дервента више информација можете добити на интернет страници  www.dzderventa.org

Related posts

Уз гробље у Горњем
Детлаку стасава капела

Derventski List

Обуку окончало још 20 кандидата

admin

Од данас потписивање петиције „Бранимо истину, не дамо Српску“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još