ИЗДВОЈЕНОНовости

Војска РС неодвојиви дио
бића српског народа

Војска Републике Српске је неодвојиви дио бића српског народа која је заслужила да се о њој говори са дужним поштовањем, а посебани пијетет заслужују сви они који су погинули под њеном заставом.

Поручено је то током данашњег обиљежавања 31. годишњице формирања Војске Републике Српске и 27. бригаде.
Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић казао је да је током Одбрамбено – отаџбинског рата 27. бригада дала значајан допринос на многим ратиштима у очувању српског народа и територија.
-Захваљујући припадницима Војске Републике Српске и припадницима 27. бригаде ми на овим просторима живимо у миру и слободи. Ова дервентска бригаде дала је изузетно значајан допринос у операцијама за ослобађање Дервенте, Брода, ослобађању Коридора и на другим ратиштима, од теслићког, маглајско-завидоваћком, те на простору Источне и Западне Републике Српске – казао је Вујичић наводећи да је бригада у рату изгубила 438 бораца, од којих из Дервенте највише и то 220, Прњавора 103, Брода 86 и осталих општина 29 погинулих бораца. Рањено је око 2.000 њених припадника.
-Ове бројке нас обавезују да се у сваком тренутку, посебно приликом обиљежавања различитих празника или на окупљањима, увијек сјетимо њих и њихових заслуга са данашњи мир и слободу – казао је Вујичић.

Градоначелник Милорад Симић честитавши 12. мај, Дан ВРС и 13. мај, Дан 27. бригаде, поручио је да је Војска, својим часним дјеловањем, дала немјерљив допринос слободи који треба с поносом истицати.
-У обавези смо неколико пута годишње окупити се и уз дужно поштовање, уз молитву, породицама бораца покушати унијети мир у душе и срца, поштовати инвалиде који су дали дио свог здравља и тијела за ову слободу, и окупити борце – рекао је Симић.
Генерал Љубомир Обрадовић, некадашњи начелник Штаба 27. бригаде, казао је да је на подручју Дервенте најтеже било освајање или разбијање формације непријатеља на Бијелом Брду у Кострешу и ободном каналу према Броду.
-Имали смо јако велике жртве, а на овом дијелу остали смо око два мјесеца. Када смо успјели да направимо пробој на ободном каналу онда је ишло лакше до Брода и до ријеке Саве – казао је Обрадовић.
Поводом Дана Војске РС и Дана 27. бригаде служен је помен погинулим борцима испред централног спомен – обиљежја, а вијенце и цвијеће у част страдалих положио је градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић са делегацијом, делегације Градске борачке организације, Удружења „Ветерани Републике Српске“, „Старјешина ВРС“, Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних заробљеника, СУБНОР-а, делегација Борачке организације Републике Српске и Борачке организације Прњавора, представници Полицијске станице, као и делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, ДНС и НДП.

Related posts

„Краљица спортова“ царовала
улицама Дервенте

Derventski List

„Просвјета“ бира најљепше
ћириличне рукописе

Derventski List

О ПОМОЋИ ПОСЛОВНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ И КАПИТАЛНИМ УЛАГАЊИМА 11. МАЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još