РС-РЕГИЈА

Грађани се опустили, пропадају залихе вакцина

Да су се грађани опустили, те да више не маре за вирус корона свједоче призори скоро па празних вакциналних пунктова широм Српске. Из домова здравља поручују да, с друге стране, додатни проблем представља што вакцинама истиче рок трајања.

Иако је број заражених посљедњих дана драстично смањен у односу на почетак године медицинари упозоравају да нема мјеста опуштању, јер вирус увијек вреба.

Начелница Хигијенско-епидемиолошке службе у Дому здравља Бањалука Мирјана Миљковић рекла је за “Глас Српске” да је одзив грађана за вакцинацију слабији, него што је то раније био.

– Углавном се јављају грађани који желе да приме бустер дозу, а врло мали одзив је за прву дозу – казала је Миљковићева, додајући да тренутно располажу са синофарм, фајзер и модерна вакцином.

Број “ковид” пацијената, како истиче, знатно се смањује као и оних који се јављају у амбуланте за акутне респираторне инфекције (АРИ).

– Клиничке слике јесу блаже, али и међу тим пацијентима деси се да неко има средње тежу или тежу клиничку слику – рекла је Миљковићева.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран каже за “Глас” да га  брине то што су људи незаинтересовани за вакцинацију, те да није вријеме за опуштање јер вирус увијек вреба.

– Људи сматрају да је ситуација са пандемијом генерално прошла и понеко дође да прими трећу дозу, али генерално је вакцинација стала и интереса скоро да и нема – рекао је Шаран.

Једина позитивна ствар, како каже, јесте то то што се ситуација с вирусом помало устабилила, па у просјеку једно до двоје људи дневно буде позитивно и то са блажим симптомима.

– Проблем јесте што вакцине које смо добили не можемо потрошити, али Институт за јавно здравство РС се рјешава вакцина како може, па шаље нама а ми их не можемо искористити и се онда бавимо тим да их након истека рока уништавамо – рекао је Шаран.

Директорка бијељинског Дома здравља Данијела Ђукин каже да оних 25.000 грађана који су примили прве двије дозе долазе по бустер дозу.

– Генерално је опало интересовање, али још има оних који се плаше и који долазе. Од почетка ове године до сада се првом дозом вакцинисало око 350 људи – рекла је Ђукинова.

Директор Дома здравља у Козарској Дубици Владе Карагић сагласан је да је знатно опало интересовање за првом дозом по коју, како каже, слабо ко долази, док остале ревакцинације иду редовно својим темпом.

– Ипак радује нас чињеница да се смањио број позитивних, па размишљамо у блиској будућности укинути “ковид” амбуланту, али постојаће дежурне екипе – рекао је Карагић.

Директор Дома здравља у Добоју Владо Марковић каже да је већина оних који су жељели да се вакцинишу са прве двије дозе то већ обавила.

– У јануару смо дали око 2.400 вакцина и 80 одсто од тога је било за трећу дозу. Клиничке слике пацијената су блаже и мали број се упућује на даље лијечење у болницу – рекао је Марковић.

Слично стање је и у Градишци гдје је због слабог интересовања затворен вакцинални пункт у “Арени”.

http://www.glassrpske.com

Related posts

Идућих дана облачно и топло за ово доба године

admin

ОПРЕЗ ЗБОГ ЛАЖНИХ НАГРАДНИХ ИГАРА НА „ФЕЈСБУКУ“

admin

Нема поскупљења струје до Нове године

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još