ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ентузијазмом откривају тајне гастрономије

Да је кулинарство врста умјетности, одавно је познато, али врата која су, откривајући тајне домаћих и иностраних кухиња, до сада отворили млади Дервенћани Јована Плавшић, Бранка Малетић и Саша Тадић, усадили су им вјештине уз које с лакоћом савладавају финте припреме укусних и маштовитих делиција.

Ово троје Дервенћана који су се професионално опредијелили за гастрономију и угоститељство, кроз студије је већ имало прилику да се окуша у завидном броју кухиња, а изазови које ово занимање носи са собом, само су учврстили њихову жељу да и даље уче и овладавају занатом.

Студентица четврте године департмана за гастрономију, туризам и хотелијерство у Новом Саду Јована Плавшић каже да се за овај факултет опредијелила послије завршене гимназије, иако раније није имала додира са угоститељством.

– Факултет ми је омогућио да стекнем доста теоријског знања. Научила сам много о начину организовања гастрономске дјелатности, а за овај позив је веома битно бити у корак са најновијим трендовима, јер гости увијек цијене оригиналност, а наш главни циљ је да им пружимо најбољу услугу – испричала је Плавшићева која је кроз праксу имала прилику да ради у ресторану „Project 72“, хотелима „Premier Aqua“, „Sheraton“ и „Парк“ у Новом Саду, али и хотелу „Бисер“ и ресторану „Стари храст“ у Дервенти.

– У ресторану „Project 72“ имала сам прилику да се сусретнем са концептом fine-dininga-а, гдје се од необичних намирница припремају гастрономски специјалитети са врхунском презентацијом.  Највише ми се до сада допала италијанска кухиња, посебно јер свако јело има своју причу нитима повезану са историјом и начином живота – каже Плавшићева која признаје да је највише искуства стекла радећи у ресторану „Стари храст“ гдје је имала прилику да упозна комплетан начин рада у кухињи, али и систем пословања.

Ова Дервенћанка додаје да се за сада најбоље сналази у посластичарству, а у овој области ће настојати да се даље усавршава.

У гастрономији се сасвим случајно обрела и Бранка Малетић, дипломирани туризмолог, смјер гастрономија. Њу је, како признаје, жеља за путовањима и откривању далеких земаља, култура и обичаја, усмјерила ка гастрономији.

– Прије студија нисам имала додира са угоститељством, нисам чак ни знала да је то читава једна наука. Добивши прилику да обављам праксу у бројним ресторанима, увидјела сам колико је ова област комплексна. Највећи утисак на мене је оставила вишемјесечна пракса у хотелу „InterContinental“ у Бостону. На тако великом и фреквентном радном мјесту, суочила сам се са неколико потешкоћа, али исто тако понудило ми је доста опција и могућности. Успјела сам да остварим једно богато искуство, од уопштених савјета, до конкретних рецепата – рекла је Малетићева која је у Бостону имала прилику да припрема јела од морске рибе, посластице, али вегетаријанске оброке.

– Здрава храна је била посебан изазов, јер су се намирнице за ове оброке правиле у самом хотелу, а много пажње се посвећује енергетским вриједностима, те тако научила да уклапам састојке у одређене норме оброка – рекла је Малетићева којој је такође припрема посластица најзанимљивији дио кулинарства.

За разлику од ове двије Дервенћанке, студент четврте године департмана за гастрономију, туризам и хотелијерство у Новом Саду Саша Тадић од малена је уживао у кувању.

– Још као мали волио сам припрему хране, чак и колача, али никад нисам мислио да ће ми то бити професија. Уписао сам средњу школу кулинарског смјера, и тако је све почело. Из средње школе сам, осим одлучности да наставим усавршавање у смислу образовања, понио и титулу ђака генерације из Дервенте. Такође, освојио сам и титулу првака на републичком такмичењу – рекао је Тадић којем је пракса била злата вриједна.

– Највише искуства стекао са радећи у хотелу „Splendid“ у Будви. Тамо сам имао увид у систематизацију и организацију посла, а једно вријеме сам у Црној Гори учио од турског кувара припрему традиционалних јела ово земље. Колико год је та кухиња слична нашој, било је јако изазовно и још више ме привукло овом позиву. Касније сам прешао у хотелски ресторан, гдје сам преузео посао шефа смјене, а радили смо јела по наруџби, као и сервирање једног јела на велике количине, те сервирање за самоуслугу – испричао је Тадић који додаје да је у кулинарском свијету у посљедње вријеме акценат на аранжирању јела.

– То показује колико је то заправо жива и умјетнички обојена област, која увијек може да се мијења и коју диктира машта самог кувара. Умијеће декорисања је један од главних разлога због којих сам се опредијелио за ову професију – рекао је овај млади Дервенћанин који у будућности жели да се усмјери на професионално усавршавању у приморским крајевима.

Посао у Дервенти

Саша Тадић додаје да би волио, уколико буде имао прилику за то, да сопствени посао покрене управу свом родном граду.

– Када размишљам о покретању сопствене кухиње, увијек је Дервента прва опција – истакао је Тадић.

Related posts

У току вакцинација
ученика осмих разреда

Derventski List

Усвајају упутства за коришћење нове опреме

admin

НОВИ СЛУЧАЈ ЗАРАЗЕ У ДЕРВЕНТИ, ОСМИ ПО РЕДУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još