Друштво

„ПОСАВСКА ЗАВРЗЛАМА“ И ШАРГИЈА СПРЕМНИ ЗА ДОХУ

У Културно – умјетничком друштву младих „Босиљак“ у току су завршне припреме за одлазак у Катар, гдје ће се на Фестивалу интеркултуралног дијалога и културних различитости у Дохи представити играма из околине Дервенте, Брадине и Гламоча, а заориће се и пјесма праћена шаргијом.

Како би се, као и до сада, представили у најбољем свјетлу „босиљковићи“ су припремили богат цјеловечерњи програм који ће извести пред публиком на Арапском полуострву.

Умјетнички руководилац КУДМ „Босиљак“ Стана Наградић казала је да програм садржи више кореографија међу којима су „Посавска заврзлама“ – кореографска обрада игара из околине Дервенте, „Пођи боље коло моје“ – игре из Брадине, околина Коњица, те „Старобосанско гламочко коло“.

Према њеним ријечима, у циљу да што боље и аутентичније представе поднебље из којег долазе „Босиљковићи“ ће извести и пјевачко – свирачки дио са шаргијом, као и кореографије „Оро се вије крај манастира“ – Гњиланска долина, „Што то сија нане“ – Сићевачка клисура и „Загубила кован гердан, Јовке Кумановке“ – Кумановско поље.

– У Катар крећемо 26. фебруара, са 17 чланова ансамбла. Ово ће бити још једна у низу великих турнеја, које су ријетко коме доступне – истакла је Наградићева.

Дестинације

Путовање у Катар неће бити једино за „Босиљак“ у овој години.

– Највјероватније средином љета слиједи и путовање у Брисел. Поред тога, позив смо добили и од наши удружења из Беча и Линца. Наредних неколико година обиљежиће велика путовања на континенте на којима до сада „Босиљак“ није боравио – додала је Наградићева.

Related posts

Уникатни поклони израђени у част дама

admin

ПОМОЋ НИЈЕ ЗАКАЗАЛА НИ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ

admin

НА ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ ПРОСЛАВИЛА 90. РОЂЕНДАН

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još