ИЗДВОЈЕНОНовости

ЖУНИЋ: ВАНРЕДНО СТАЊЕ ЗА БРЖУ РЕАКЦИЈУ

Основни разлог за увођење ванредног стања у Републици Српској због вируса корона је, у ствари, потреба да се у овим ванредним околностима одлуке које су важне за живот грађана и функционисање система, што брже доносе, али и да у исто вријеме нема кршења закона и Устава и да друштво и даље функционише у складу са легалним принципима.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић који нам је појаснио шта значи одлука о проглашењу ванредног стања у Српској, коју је републички парламент донио протекле суботе великом већином гласова.

Уздржани су били посланици опозиције, којих је на сједници која је у посебним условима одржана у Банском двору било само девет, али је атмосфера, иако специфична са свим мјерама заштите, била веома коректна. Иако се на сједници није много дискутовало, опозиција ни кроз дискусије није навела разлоге уздржаности о питању ванредног стања.

Жунић истиче да је у овом тренутно важно да се одлуке брзо доносе и да сви буду што оперативнији, али и да дјеловање буде у складу са Уставом и законима. Додаје и да обавеза Владе Републике Српске, предсједника, Народне скупштине и свих других институција јесте борба да штета буде што мања.

– Околности се стално мијењају, па би Народна скупштина требало да буде у сталном засједању, што је у овом тренутку немогуће. Проглашењем ванредног стања дјеловање Скупштине се „замрзава“ и законодавну улогу преузима предсједник. Предсједник тада може да доноси декрете који имају законску тежину, а парламент ће након престанка ванредног стања верификовати те акте – рекао је Жунић.

У овом тренутку требало би измијенити низ закона како би се омогућила помоћ привреди, затим Закон о пореском систему, те законе о образовању, социјалној и здравственој заштити, кредитном задужењу и тако даље. Циљ је да грађани трпе што мање посљедице ове глобалне катастрофе. Значи ли то да је увођење ванредног стања у служби провођења ових задатака?

– Управо у томе је основна разлика између ванредног стања и ванредне ситуације. Нико не уводи ванредно стање због било какве репресије, а Републички штаб за ванредне ситуације ће и даље доносити одлуке које се тичу обавезних мјера којих сви треба да се придржавамо.

Одлуку о увођењу ванредног стања треба да потврди и Вијеће народа РС. Већ има најава да ће Клуб делегата бошњачког народа покренути механизам заштите виталног националног интереса. Које посљедице се очекују због тога?

– Очито да се политика мијеша и тамо гдје су у питању људски животи. Нема никакве основе да се злоупотребом Вијећа народа РС пролонгира ступање на снагу одлуке која иде у корист свих грађана. Ако то бошњачки представници учине, то ће ићи на штету свих грађана РС, свих народа, али ће дефинитивно бити знак да Вијеће народа не представља механизам заштите националног интереса, него полугу за блокирање система. Надам се да ће бити памети и мудрости у Клубу бошњака и да такву одлуку неће донијети.

Већ данима се сви становници Републике Српске, као и житељи земаља широм свијета, питају када ће пандемија вируса корона бити окончана и када ће се свакодневица, барем донеке, вратити у нормално стање.

– Промијењен је начин функционисања читавог свијета и вјероватно ништа неће бити исто када ово све прође. Како би заштитили себе, али и људе око себе, апелујем на све становнике, а посебно на оне који спадају у такозване ризичне категорије, да се чувају и да се сви придржавамо мјера и упутстава надлежних органа. Само поштујући прописане мјере из ове ситуације можемо изаћи са што мање посљедица, а истовремено и са што мање штете и са што више шанси за брзи опоравак.

Влада одлично ради

Влада Републике Српске је правовременом реакцијом на појаву корона вируса спријечила теже посљедице. Како видите функционисање органа РС у контексту компликованог уређења БиХ?

– Сматрам да Влада Републике Српске, у овим околностима, ради одлично, а посебно желим да похвалим рада министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића, који је на најбољи могући начин одговорио изазову. Ни у једном тренутку не треба заборавити да ми живимо у изузетно компликованој држави, гдје се одлуке, због процедура, доносе споро. Наша Влада и министар Шеранић реагују много брже и енергичније од свих осталих.

И дервентски Општински штаб је у свакодневном засједању и будно се прате одлуке републичких органа.

– Иако нисам директно учествовао у раду Општинског штаба за ванредне ситуације, видим да штаб држи ситуацију под контролом на подручју дервентске општине. То уопште није лако и једноставно, па мислим да људи у штабу, заслужују највише оцјене за свој рад.

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ СП ПРОСЛАВИО 26. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

admin

ДЕРВЕНТИ ПОНУЂЕНО СНАБДИЈЕВАЊЕ ПРИРОДНИМ ГАСОМ

admin

КАЛЕНДЕРОВАЧКИ УЧЕНИЦИ ПРОСЛАВИЛИ МАТУРСКО ВЕЧЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još