Друштво

Здравље одраз животног
стила сваког појединца

Дом здравља, поводом 7. априла, Свјетског дана здравља, припремио је низ превентивних и промотивних активности усмјерених, прије свега, ка најмлађим суграђанима како би им указали да је здравље сваког појединца великим дијелом одраз животног стила и навика.

С обзиром да се навике формирају у најранијем дјетињству, из Дома здравља настојавили су да најмлађим суграђанима пренесу важност личне хигијене и правилне исхране у очувању здравља.

– На то су упућени малишани из Клуба за дјецу „Бамби“ на радионици „Како ја да будем здрав“. Дјеца су показала изузетно разумијевање и спремност да новостечена знања пренесу и користе и у својим породицама – рекла је специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић која ће о истој теми упознати и дјецу из вртића „Трол“.

Осим усвајања здравих навика од раног дјетињства, из Дома здравља истичу да је важно схватити и значај вакцинације као једног од највећих достигнућа медицине захваљујући којој су сачувани животи и здравље милиона људи.

– У Дому здравља обавља се редовна вакцинација дјеце у складу са календаром вакцинације, као и одраслих лица према медицинским и епидемиолошким индикацијама – истакла је др Бјеговић Ђујић додајући да се у дервентској здравственој установи обављају и прегледи и вакцинација ученика осмих разреда основне школе.

– Систематски прегледи ученика непарних разреда основних школа, који су у току, дали су нам прилику да стекнемо увид у здравствено стање ученика, али и да их едукујемо о здравим стиловима живота и значају вакцинације. Још једном подсјећамо ученике и њихове родитеље да је вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ) доступна у Дому здравља и бесплатна је за дјечаке и дјевојчице од 11 до 15 година. Ова вакцина штити од најтежих, малигних болести – нагласила је др Бјеговић Ђујић.

Свјетски дан здравља, који се ове године обиљежава под слоганом „Моје здравље, моје право“, установљен је 7. априла 1948. године када је основана Свјетска здравствена организација. Основни циљ ове организације је унапређење доступности и сигурности здравствене заштите онима којима је најпотребнија.

Аутизам

Центар за ментално здравље Дома здравља Дервента, који редовно ради са аутистичним особама, те родитељима дјеце са аутизмом, подржао је обиљежавање Свјетског дана свјесности о аутизму на Тргу ослобођења које су протеклог четвртка организовали Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ и Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“.

Related posts

ИНФЕКЦИЈЕ ПУНЕ АМБУЛАНТЕ

admin

Скупа сјетва оставља необрађена поља

admin

Владика освештава звоно
и Светосавски  дом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još