Друштво

Опрез због могућег невремена

Ватрогасно – спасилачка јединица Дервента, у вези са упозорењем Хидрометеоролошког завода о могућим временским непогодама, апелује на грађане да се током невремена придржавају мјера опреза, било да се налазе на отвореном или затвореном простору.

– Ако се грађани налазе у затвореном простору за вријеме олује, потребно је да обезбиједе све објекте који могу да одлете услед јаког вјетра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане. Такође, потребно је обезбиједити и прозоре и спољашња врата те затворити сва унутрашња врата, као и избјегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници – једна је од мјера.

Уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је да се склоне од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имају у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини.

– Такође, важно је избјегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сјести на земљу и избјегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон. Грађани, уколико се нађу у шуми, заштиту треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору. Потребно је ући у шуму и избјегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна мјеста. Не треба прелазити преко воде, нити пливати – наводе из јединице.

Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама штапова за пецање и слично) и треба избјегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично. Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе.

Уколико се нађу у аутомобилу за вријеме јаке олује, потребно је зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона свјетла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избјегавати поплављене путеве.

-Посебно напомињемо да по завршетку олујног невремена грађани, уколико примјете кварове на електроснабдијевању као што су прекинути каблови и слично, одмах контактирају надлежне службе, ватрогасци спасиоци 123 или полицији 122 у циљу отклањања посљедица олујног невремена – истакли су из ове јединице.

Related posts

Боравак у ризници знања отворио нове видике

admin

Честитке и цвијеће уљепшали 8. март

admin

Расписан конкурс за школовање пилота хеликоптера

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još