Култура

Књижевно дружење са Дервенћанима
заокружило 60 година стваралаштва

Од прве објављене књиге, збирке пјесама књижевника Јовице Ђурђића прошло је 50 година, а емоције и печат успомена који аутора вежу за Дервенту биле су повод да овај значајан јубилеј, али и 60 година од почетка књижевног стварања, обиљежи дружењем са Дервенћанима.

Ђурђић, који је рођен 1949. године у селу Глоговица удаљеном око 18 километара од Дервенте, истакао је да, иако у Дервенти не живи већ 54 године, још увијек се осјећа Дервенћанином и желио је да велике јубилеје у животу обиљежи овдје представљајући свој богат рад.

– Емотивно сам везан за Дервенту и у мјесту гдје сам рођен провео сам најљепше године свог дјетињства, средњошколске дане и годину послије средње школе, радећи као хонорарац у „Дервентском листу“. Због свих успомена, увијек кажем да сам „од Дервенте“ – рекао је Ђурђић присјетивши се и својих књижевних почетака.

– Кад се присјетим како је то било аматерски и невјешто у једном времену, вјерујем да сам данас пронашао свој стил и достигао неки ниво. Највећим успјехом сматрам то да сам успио као релативно непознат српски писац у Хрватској, у мјесту гдје живим, и да сам успио да објавим изабрана дјела од 15 књига. Такође, објавио сам у посљедње двије године двије – три лијепе књиге којим сам задовољан – додао је овај књижевник.

Током шест деценија стварања, Ђурђић је исписао стране више од 50 дјела, а како је казао, највише се чини да је писао за најмлађе.

– Некако сам почео прво са поезијом за одрасле, а касније сам писао прозу, да би се поезији вратио и то негдје 1975. године и тада сам објавио књигу пјесама „Како волим Ану“ и збирку прича за дјецу „Санак склопи очи“, тако да се то некако везало. Сада када се осврнем, изгледа да се посложило да сам више писао за дјецу – рекао је он.

Ђурђић је књижевно дружење у Дервенти започео данас са основцима дервентских основних школа „Ђорђо Панзаловић“, „Тодор Докић“ и „Никола Тесла“ подијеливши им на крају сусрета сликовнице.

Related posts

„Дјелидба“ осликала
непролазну слику друштва

Derventski List

ДОДЈЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕНА ПОЗОРИШНА МАГИЈА

admin

Филмска радионица окупила младе ентузијасте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još