ИЗДВОЈЕНОКултура

СИЗИФ НАСТАВЉА МИСИЈУ ОПИСМЕЊАВАЊА

Дјеца, али и одрасли ће уз књигу „100 Сизифових правописних правила“ и едукативне картице не само ријешити језичке недоумице, већ ће на забаван начин упознати правопис и ћирилично писмо. Визуелно се најбоље памти, тако да нема лакшег начина да се савладају правописна правила од овог.

Рекао је то у инервјуу Дервентском листу ђакон који службује у добојском Саборном спомен – храму Рођења Пресвете Богородице и професор православне вјеронауке у ОШ „Свети Сава“ у Добоју, те творац Сизифа уз помоћ којег кроз карикатуре илуструје најчешће језичке недоумице и правописна правила. Његове карикатуре већ су биле изложене у Народној скупштини Републике Српске, Културном центру Бански двор у Бањалуци, те обишле бројне градове и општине у Српској. Јокановићева књига „100 Сизифових правописних правила“ и едукативне карте биле су најпродаваније на овогодишњем Међународном београдском сајму књига, а на друштвеним мрежама га прати више од 80.000 људи.

– Задовољство је велико што су људи препознали мој огроман труд, али и љубав, коју сам уложио у пројекат описмењавања. Свако од нас има много афинитета, само је важно мало истраживања, али и огромног улога, јер ништа не пада с неба. Млади су заинтересовани, само их треба усмјерити – рекао је Јокановић додајући да пројекат описмењавања иде даље.

Правописна правила кроз Сизифа добила су нову димензију. Да ли је визуелни ефекат то што најлакше допире до људи?

Визуелно се најбоље памти, тако да нема лакшег начина да се савладају правописна правила од овог. Свакодневно добијем стотине порука, приједлога, питања и сугестија. Трудим се да овај посао који радим буде на корист свима који су се укључили у борбу за правопис српског језика. Колико ће неко усвојити или не, то је већ индивидуална ствар. Онај који не види проблем у томе што је неписмен, такав неће ништа учинити да поправи своје стање.

Поред неуморне борбе за правопис, плијени и Ваша свестраност. На који начин се данас дјеци и младима може помоћи да открију своје таленте?

Да, много афинитета има свако од нас, само је важно мало истраживања, али и огромног улога, јер ништа не пада с неба. У манастиру Озрен, благословом епископа зворничко-тузланског господина Фотија организујемо кампове за младе, ја сам васпитач и предавач у кампу, тако да кроз разне музичке и умјетничке радионице се трудим да пренесем своје знање и искуство на младе људе. У Основној школи „Свети Сава“ у Добоју сам вјероучитељ, а поред тога водим и ликовне секције. Млади су заинтересовани, само их треба усмјерити.

Инспирације Вам очигледно не недостаје, јер неуморно радите и на новим пројектима. Можете ли рећи нешто више о томе шта ново припремате?

Инспирација је стално присутна, нема времена за бацање. Настављам серијал о „Сизифовој борби за правопис“, тако да ћемо, ако Бог да, на Међународном београдском сајму књига ове године представити пројекат „Сизиф 2“. То ће бити књига са отприлике сличним концептом, као и прва, али са више текстова уз илустрације. Поред тога за ову годину припремам и књигу о лијепим манирима. Бонтон ће такође бити илустрован, али имаће и текстуални дио. Са издавачком кућом „Вулкан“ из Београда имам још договора, али ово је сада у току реализације.

Дервенћани су веома упознати са Вашим радом. Да ли планирате у скорије вријеме да изложбу својих радова уприличите и у Дервенти?

Задовољство је велико што су људи препознали мој огроман труд, али и љубав, коју сам уложио у пројекат описмењавања. Радује ме вијест коју чујем од вас, да су људи у Дервенти и те како упознати са мојим радом. Промоције и изложбе реализујем на позив организатора, тако да ако представници неке институције или група грађана организују нешто од тога, стиже Сизиф и у Дервенту.

Таленти

Овај Добојлија плијени енергијом и талентима.  Поред теологије и цртања посветио се учењу свирања разних инструмената, те је показао и афинитете за егзотичну музику, а поред гитаре свира хавајски инструмент укелеле и орентални инструмент баглама.

Related posts

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

admin

Радановић изабран за
предсједника Скупштине

Derventski List

ВЕО ЗАБОРАВА НЕ СМИЈЕ ПАСТИ НА ЖРТВЕ ЧАРДАКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još