ИЗДВОЈЕНОНовости

Најављено окупљање припадника
103. бригаде ХВО-а чиста провокација

Поводом најављеног окупљања припадника 103. бригаде ХВО и сазнања да је дио програма планиран и у непосредној близини централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске, желимо организаторе и надлежне институције да упозоримо да то изазива немир, огорчење и бијес већине бораца, чланова породица погинулих бораца и заробљеника који су преживјели највеће тортуре. Нисмо сигурни да ове негативне емоције неће изазвати реакцију која лако може да буде клица нечег много озбиљнијег, наводи се у заједничком саопштењу Градске борачке организације, Удружења „Ветерани Републике Српске“ и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

– Окупљање организовано на овакав начин и са оваквим садржајем сматрамо чистом провокацијом и гурањем прста у око свим борцима, породицама погинулих, заробљеницима, али и свим грађанима Дервенте. На овакав начин наноси се несагледива штета, тешком муком и великим радом, обновљеног суживота, па чак и мира у Дервенти – истиче се у саопштењу уз питање шта би било када би људи који су спас од злочинаца нашли у Дервенти и другим мјестима у Републици Српској, организовали овакав или сличан догађај, са истом структуром гостију, у било којој средини у ФБиХ.

-Да не помињемо шта би се догодило и на какав „пријем“ би наишли у Хрватској, одакле долази већина учесника скупа, када би, на примјер, прошетали у шајкачама. Тамо је и дрес спортског клуба мотив за напад, а камоли некакво препознатљивије национално обиљежје. Дјелимични одговор на то питање су догађаји у Сарајеву који прате помен страдалим војницима ЈНА у Доборовољачкој улици. Дервента јесте цивилизована и мирољубива средина, у њој живе цивилизовани и мирољубиви људи, али то не значи да можемо спокојно да посматрамо парадирање оних који су, практично, омогућили да се чине злочини или су учествовали у чињењу тешких злочина над Србима у Дервенти. Организаторе и учеснике скупа, али и цијелу јавност, подсјећамо да је Дервента српски град, у Републици Српској и да то никаква провокација, нити било шта друго, неће промијенити – наглашавају из ових организација позивајући све надлежне органе да предузму све законима прописане мјере и радње да спријече сваки вид окупљања који би могао да изазове нелагоду или осјећај угрожености већинског становништва у Дервенти. -Посебно тражимо да се спријечи јавна употреба било каквих симбола које су носили они који су током рата чинили злочине над дервентским Србима. Будно и пажљиво ћемо пратити све што ће се догађати и нећемо прихватити и мирно посматрати величање организација и појединаца који су чинили злочине  над Србима у Дервенти 1992.године – поручује се у саопштењу предсједника Градске борачке рганизације Чеде Вујичића, предсједника Удружења „Ветерани Републике Српске“ Радомира Џигеровића и предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Ненада Милића.

Related posts

Црнча чува сјећање
на 15 погинулих бораца

Derventski List

Реконструкција враћа
функцију оштећеном објекту

Derventski List

За свако рођено дијете по 500 марака

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još