ИЗДВОЈЕНОНовости

Почиње изградња главног цјевовода за осињски водовод

Уговором о изградњи главног потисног цјевовода за водоснабдијевање јужног дијела Дервенте, који су данас потписали градоначелник Милорад Симић и представници фирми „Инстел“ из Бијељине и „Омазић доо“ из Ливна, почиње реализација једног од најважнијих пројеката који ће питком водом снабдјети око хиљаду домаћинстава осињског краја.

Изградња „жиле куцавице“ овог водоводног система  основ је за градњу 22 секундарна вода који ће воду довести до домова у Горњој и Доњој Осињи, Горњим и Доњим Церанима, Појезни, Црнчи, Малој и дијелу Велике Сочанице.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је уговор за главни потисни цјевовод вриједан 1.192.000 марака и резултат је мукотрпног залагања да овај пројекат буде реализован.

– Нажалост, прошли смо један мукотрпан период када ранија позиција, данашња опозиција, никако није хтјела препознати значај доласка питке воде до 1.000 домаћинстава јужног дијела Дервенте. Ипак, промјеном скупштинске већине, задржали смо 1.380.000 марака да се не „истопе“ како би могли да реализујемо овај пројекат – казао је Симић додавши да је главни потисни цјевовод основа за 22 секундарне вода, а за који је процедура набавке пројектовања у току.

– У наредном периоду потписаћемо и уговоре за та 22 пројекта. Град ће у читавом пројекту учествовати са око двије трећине средстава, а једна трећина биће обавеза мјештана. Очекујем да ћемо у финалну фазу пројекта ући око Велике Госпојине – казао је Симић.

Он се захвалио становницима јужног дијела града који су одлучили да буду дио овог изузетно важног пројекта.

– Имам фантастичну подршку мјештана и велико им хвала што су вјеровали у овај пројекат. Већ се 806 домаћинстава изјаснило да желе прикључак на водовод, а вјерујем да ће тај број достићи хиљаду – рекао је Симић.

Задовољство почетком реализације овог, дугоочекиваног пројекта, изразили су и мјештани који су присуствовали потписивању уговора.

– Водовод је насушна потреба не само за Осињу, него и за читав јужни дио Дервенте. Овај пројекат је од огромног значаја у овим турбулентним временима и због тога се захваљујем градоначелнику и свим одборницима који су дали свој глас да почне његова реализација – рекао је представник грађевинског одбора Драгомир Лејић из Осиње, а представник Мјесне заједнице Појезна Ратко Пећић истакао је да мјештани једва чекају да питка вода потече из њихових чесми.

Одборник у Скупштини града Дервента Дарко Бећаревић окарактерисао је овај дан историјски значајним за Дервенту.

– Ово је историјски дан за Дервенту, а поготово за мјештане јужног дијела града. Некакве политике у протеклој години које су тада чиниле скупштинску већину вршиле су опструкцију овог пројекта, али ево дочекали смо дан када почиње његова реализација – истакао је Бећаревић.

Директор и власник фирме „Инстел“ из Бијељине Владимир Гутић рекао је да је за извођење уговорених радова предвиђено пет мјесеци.

– Изградићемо цјевовод димензија ДН 200 – 160 – 140 дужине око 17 километара и надамо се да ћемо га завршити у планираном року – казао је Гутић.

Уплате мјештана

Градоначелник Милорад Симић казао је да је принцип изградње овог водовода исти као и свих претходно изграђених двадесетак водовода на подручју града.

– За овај пројекат до сада је издвојено 1.380.000 и 31.000 КМ. Мјештани ће свој дио средстава уплаћивати тек у сљедећој фази радова, то јесте тека кад завршимо главни потисни цјевовод и у међувремену наручимо пројектовање и извођење секундарних водовода – објаснио је градоначелник.

Related posts

Игром и пјесмом испунили срца публике

admin

Машине и алати под надзором суда

admin

Саопштење редакције
Дервентског листа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još