Новости

Предлагачи до краја мјесеца
кроје листе кандидата

Мјесне заједнице на подручју Дервенте, њих 42, требало би током идућег мјесеца да добију нове савјете и то на изборима за чланове ових тијела који ће бити одржани у недјељу, 15. октобра.

У Градској изборној комисији, која проводи ове изборе, казали су да је кандидатске листе за чланове савјета мјесних заједница могуће поднијети до 30. септембра, а захтјеви за овјеру кандидатских листи подносе се такође комисији на прописаним обрасцима.

– Овлашћени предлагачи кандидатских листи могу бити политичке странке, удружења грађана која дјелују на подручју града Дервента, те сами грађани. За мјесне заједнице у којима има до 1.000 регистрованих бирача најмање 30 грађана може да предложи кандидате до пет чланова савјета, док за мјесне заједнице које имају од 1.000 до 5.000 бирача најмање 50 грађана може да предложи кандидате за седам чланова савјета. Веома је важно водити рачуна о заступљености полова на кандидатској листи – објаснили су из Градске изборне комисије додавши да се захтјеви за овјеру кандидатских листи подносе на прописаним обрасцима, а које је могуће преузети на званичној интернет страници града или лично у згради Градске управе у канцеларији број 19.

– Такође, сви предлагачи чија листа буде одобрена имају право да предлажу чланове бирачких одбора, акредитоване посматраче, а крајњи рок за предају приједлога за чланове бирачких одбора је 30. септембар, а приједлога за посматраче 5. октобар – додали су из изборне комисије.

Из Градске изборне комисије подсјетили су да сваки кандидат за члана савјета мора имати пребивалиште на подручју мјесне заједнице за коју се пријављује на дан расписивања избора.

– Градска изборна комисија ће послије извршених провјера одлучивати о овјери захтјева, а када завршимо све, објавићемо прелиминарне спискове и редослијед кандидата. Након избора, Градска изборна комисија ће у року од седам дана сазвати конститутивне сједнице и додјељивати потврде мандата члановима савјета, а на тим сједницама биће изабрани предсједници. У оквиру савјета мјесних заједница једино предсједници ће имати накнаду током мандата – додали су из Градске изборне комисије.

Све додатне информације могуће је добити на број телефона 053/315-112, а грађани могу провјерити своје податке уписане у Централни бирачки списак на број телефона 053/315-140. 

Бирачи

Из Градске изборне комисије су истакли да је број бирача који мора изаћи на дан избора како би избори били успјешни прописан Статутом града.

– Уколико на изборе не изађе довољан број регистрованих бирача, у року од 15 дана избори ће бити поновљени у мјесним заједницама гдје нису успјели. У мјесним заједницама до 1.000 бирача потребно је да изађе 30 бирача, а у већим, до 5.000 потребни су валидни гласови 50 бирача – објаснили су из Градске изборне комисије.

Related posts

При крају рехабилитација магистрале и изградња кружног тока

admin

ВОДА СТИЖЕ ДО 700 ДОМАЋИНСТАВА ОСИЊСКОГ КРАЈА

admin

Настављена изградња
тротоара у Улици 1. маја

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još