ИЗДВОЈЕНОНовости

СВИ ЗАРАЖЕНИ ИЗ „ЗЛАТНОГ ЛУГА“ АДЕКВАТНО ЗБРИНУТИ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Добоју да је епидемиолошка ситуација у овој средини под контролом након предузетих мјера и изразио наду да ће бити превазиђена пошаст вируса корона када сваки појединац и колектив ураде све што се од њих очекује.

– Оно што није задовољавајуће јесте број лица која су позитивна на вирус корона, а који је, нажалост, због случаја који се десио у болници у Добоју, али и у Дому за стара лица /у Дервенти/ већи него у претходном периоду – рекао је Шеранић након састанка са директором добојске Болнице “Свети апостол Лука” Младеном Гајићем, градоначелником Добоја Борисом Јеринићем, те руководиоцима домова здравља у Добоју и Дервенти и представници Регионалног центра Добој Института за јавно здравство Републике Српске.

Он је навео да је један од разлога његове данашње посјете Добоју знатно повећања броја обољелих на вирус корона на подручју које опслужује добојска болница, истичући да су у протеклих седам до осам седмица град Добој, као и сусједне локалне заједнице предузимали адекватне мјере на шта су упућивали и подаци који се прате свакодневно.

– Повећан је број лица која су из Дома за стара лица у Дервенти, а евидентирана су као позитивна на вирус корона. Наша стратегија надзора над домовима за старија лица била је у потпуности успјешна, јер смо у почетку евидентирали три лица без симптома која раде као његоватељи у овом дому, а посљедично смо евидентирали 25 корисника дома плус још, ако се не варам, три лица која су била радници овог дома. Тако да су они у складу са цијелом процедуром збринути – рекао је Шеранић.

Он је појаснио да та процедура подразумијева да особе старије животне доби бивају смјештене у болницу да би се адекватније могло пратити њихово здравствено стање, које, уколико би било угрожено, омогућује љекарима да адекватно реагују.

– С друге стране имамо и лица која су позитивна, а нису старије животне доби и немају симптоме, и њих смјештамо у објекте изолацијског типа као што су студентски центри – додао је Шеранић.

Када је ријеч о интрахоспиталној инфекцији у добојској болници, Шеранић наводи да је од директора тражио, као што ће тражити и од руководилаца других болница у Српској, да се повуче одговорност свих у ланцу управљања, било одјељењем или одсјеком, а који не раде довољно са здравственим радницима, као и против здравствених радника који не користе заштитну опрему.

– Искуства истраживања су показала да и обична хируршка маска може много да помогне када се говори о спречавању и сузбијању вируса корона. Због тога и јесмо ишли са оним мјерама према заједницама у оквиру уредбе са законском снагом, јер полазимо са аспекта да смо сви потенцијално заражени. Као што сте видјели у добојској болници се и десила ситуација да су лица без симптома била та која су изазвала ширење ове интрахоспиталне инфекције – нагласио је Шеранић и позвао на одговорност и опрезност у складу са процедурама.

Он као други разлог посјете Добоју указује на потребу да се увјери како функционише микросредина која заједнички различитим врстама здравствених установа – Институт за јавно здравство, домове здравља, домове за стара лица и саму болницу, нуди здравствене услуге грађанима, истакавши да су га увјерили да располажу довољним количинама заштитне опреме.

Шеранић је навео да је на данашњем састанку разговарано и о концепту будуће лабораторије за ПСР тестирање, која ће бити у Добоју, као дио мреже лабораторија у Српској, да би био утврђен узрочник вируса корона на овом подручју, те ради припреме за период октобар-март вируса корона и инфлуенце.

Директор Болнице “Свети апостол Лука” Младен Гајић рекао је да су у овој установи збринута 42 пацијента позитивна на вирус корона, те да је од почетка пандемије заражено 17 радника ове установе, од којих је 15 са интерног одјељења.

Он је навео да је због интрахоспиталне инфекције на интерном одјељењу формирана комисија која ће утврдити узроке ове појаве, те додао да су идентификована лица и махом је ријеч о пацијентима који нису имали симптоме на вирус корона.

Гајић каже да ова здравствена установа располаже довољним количинама заштитне опреме за своје раднике.

(Агенције)

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРЕДСТАВЉЕН У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РТРС-а

admin

ПРЕДСЈЕДНИЦА СРПСКЕ ПОСЈЕТИЛА ПОРОДИЦУ САВКОВИЋ

admin

„МАЛА ОЛИМПИЈАДА“ ПРАЗНИК ДРУЖЕЊА И СПОРТА (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još