ИЗДВОЈЕНОНовости

Српски језик и ћирилица
вапе за заштитом

Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ yручио је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ награде ауторима најљепших ћириличних рукописа, а тим поводом професор др Душко Певуља одржао јепредавање о теми „Љепота и значај српског ћириличног писма“.

Предсједник дервентске “Просвјете“ свештеник Далибор Ђекић казао је да је ове године на конкурс за избор најљепших рукописа стигло 140 радова из цијеле Републике Српске.

-Ово је мали сегмент наше борбе за очување српског језика. Не кажем да нема институција које се боре за српски језик, али мислим да институције, друштво и појединци слабо то чине. Слабо се трудимо да на том пољу учинимо значајнији помак, а потребно је да синхронизовано дјелујемо – рекао је Ђекић.

Проф. др Певуља казао је да је предавањем настојао да укаже на важност његовања говорне културе.

-Догађаји попут овог вечерас, једна комбинација предавања које подсјећа на важне чињенице и додјела награда дјечици – ђацима најбоља су спасоносна комбинација како дјеловати на свим пољима и плановима, кроз мале акције да заштитимо наше писмо и језик, а и једно и друго су угрожени – казао је проф. др Певуља уз нагласак да су језик и писмо главна обиљежја националног идентитета.

Најбољи рукописи ћириличног писма

У категорији грађана прво мјесто је освојила Ленка Пећеница Kовачевић из Власенице, друго мјесто Бранкица Кузмановић из Дервенте, а треће Бошко Гајић из Дервенте.

У категорији ученика најљепши рукопис имала је Лара Максимовић из ОШ“ Десанка Максимовић“ Станари, друго мјесто освојио је рукопис Христине Асентић из ОШ “ 19. април“ Дервента и треће мјесто Андрее Голубовић из ОШ“ Свети Сава“ из Источног Сарајева.

Похваљени су радови Нађе Kовачевић и Софије Kовачевић из ОШ „Вук С. Kараџић“ Власеница, Николе Чоњић из ОШ „Милан Илић Чича Шумадијски“ Хан Пијесак, Ане Петковић из ОШ “Никола Тесла“ Дервента, те Давида Субића, Kатарине Дувњак, Далиборке Радошевић и Теодоре Јевтић из ОШ “19. април“ Дервента, затим Марије Стевановић и Дуње Ћелић из ОШ „Вук С. Kараџић“ Добој и Младенке Радовановић из ОШ “Вук С. Kараџић“ Kостајница.

Kомисију за избор чинили су професорица српског језика Далиборка Малшевић, професор ликовне културе Вујадин Малешевић, књижевник Милорад Ђурђевић и протојереј – ставрофор Далибор Ђекић.

Related posts

ЂАЦИ СЕ НА ВРИЈЕМЕ СПРЕМАЈУ ЗА ШКОЛУ

admin

Почело друго полугодиште

admin

УСВОЈЕН ПЛАН КАПИТАЛНИХ УЛАГАЊА ОД 1,83 МИЛИОНА КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još