ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Сутра почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успења Пресвете Богородице, Велике Госпојине, који се слави 28. августа.

Великогоспојински пост увијек почиње на Свете мученике Макавеје 14. августа и траје 14 дана. Установљен је у славу Успења Пресвете Богородице, када се обиљежава дан када се Богородица успела на небо.

Пост у хришћанству не значи само одрицање од мрсне хране и пића, већ првенствено има духовну димензију и огледа се у уздржавању од рђавих мисли, ријечи и дјела, те појачању молитава и чињењу добрих дјела.

Током овог поста за исхрану се користи биљна храна припремљена на води, осим суботе и недјеље када је дозвољена употреба уља и вина. Риба се у току овог поста једе само на празник Преображења Господњег, 19. августа по новом календару.

Некада су током овог поста, који се убраја у строге постове, биле забрањене јавне приредбе и спектакли.

Осим једнодневних постова, сваке сриједе и петка, и осим месопусних седмица, те празника Усјековања главе Светог Јована Крститеља и Крстовдана, Српска православна црква прописује четири велика поста међу којима су, поред Великогоспојинског, Велики или Часни пост, Божићни и Петровски.

Велика Госпојина слава је Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Дервенти, а 28. августа обиљежава се и Дан града Дервенте.

Related posts

„ЕКИПА“ И „ГОСПОДАРИЦА ЗЛА“ ИДУЋЕ СРИЈЕДЕ

admin

Пакетићима обрадовали
више од 100 суграђана

Derventski List

У Бечиће отпутовало 12 малишана

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još