ИЗДВОЈЕНОНовости

Укрштени ставови о осињском водоводу

На иницијативу савјета мјесних заједница јужног дијела Дервенте и Грађевинског одбора за изградњу осињског водовода у Осињи је данас одржан састанак којем су присуствовали мјештани неколико села, градоначелник Милорад Симић, те одборници у Скупштини града, а како би се разјасниле све нејасноће које се тичу изградње водоводне мреже у овом дијелу града.

Како је градоначелник казао ријеч је о рјешавању проблематике водоснабдјевања у Осињи, Појезни, Горњим и Доњим Церанима, Црнчи, Малој Сочаници и дијелу Велике Сочанице, а за сада, на списку постоји 800 домаћинстава који су заинтересовани да питка вода потече из њихових чесми.

  • Активности у вези овог пројекта трају већ три године и коначно смо дошли до момента када је завршен елаборат, помоћу ког је урађен пројекат главног цјевовода. Све информације сам изнио на сједници Скупштине града када сам очекивао да ћемо пронаћи начин да финансирамо један овако важан и обиман пројекат. Када је била расправа о расподјели Капиталног буџета предложио сам 80.000 марака како би се урадили пројекти за секундарне цјевоводе, одборници окупљени око скупштинске већине су тада одбацили тај приједлог. И тада сам размишљао да ћу расподјелом суфицита обезбједити средства за извођење прве фазе радова. И тада је мој приједлог побијен – објаснио је Симић додавши да међу мјештанима, оправдано, влада својеврсно незадовољство људи који имају насушну потребу за водом, а који пак нису политички острашћени.

Он је напоменуо да су сви услови створени и да су сви прорачуни урађени.

  • Разлози који су наведени што приједлог изградње водоснабдјевања овог дијела града није подржан, мени нису својствени и чини ми се да нису убиједили ни присутне домаћине у своју причу. То да пројекат није ваљано припремљен, да папирологија није ваљано припремљена и да документација није поптпуна је апсурдно – нагласио је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић, као предстваник скупштинске већине, је пак мишљења да је данашњи састанак политички скуп.

  • Прије неколико дана био је још један састанак, такође о овој теми, са предсједницима Савјета мјесних заједница, и са мјештанима који су се организовали о изградњи водовода. И тада је договорено да би данас требало да се сложимо, да се тензија спусти. Међутим, до нас је јуче дошла информација да се иде по селу и да се прави збор грађана. Нама то не смета. Нама је битно да сви чују шта ми мислимо и да то мишљење нећемо промијенити – рекао је Ђурић додавши да морају да буду познати сви параметри.
  • Средства ћемо обезбједити, то није проблем, само када буду познати сви параметри. Нећемо дозволити, као што је урађено у претходним периодима када нам је обећавана обилазница и пут у Осињи, а видимо данас да од тог нема ништа. Када будемо тачно знали колико кошта изградња водовода, када будемо знали колико је тачно људи заинтересовано за исти, а онда би разматрали са које стране можемо да набавимо средства. Не може се радити напамет, грлом у јагоде смо ишли дуго времена и зато нам и јесте овако, зато нам и народ одлази и баш зато ово подручје још увијек нема водовод – казао је Ђурић који се осврнуо на чињеницу да је водовод стигао на само два километра од центра Осиње те да се даље не може јер одређена група људи није размишљала о томе да треба стављати цијеви већег промјера како би се својевремено водовод могао проширити.

Он је још додао да сада треба да се дорађује 25 километара новог водовода јер неко на вријеме није размишљао те да се грешке дешавају, али не могу да се понављају.

  • Довешћемо воду, али људи морају да имају довољне количине воде и током сушног периода, а ниједна студија не говори о том. Не можемо да дозволимо да се у случају суше заврне славина сеоским домаћинствима ради штедње – казао је Ђурић те додао да СДС и скупштинска већина окупљена око ове странке никада није била против неког пројекта који се ради у нашем граду, али да морају да буду познате све чињенице.

Руководилац „Водовода“ Милијан Стојичић казао је да су познати сви параметри изградње осињског водовода.

  • Послије идејног рјешења направљен је главни извођачки пројекат за транспоортни цјевовод, а у идућој фази превиђена је израда главног извођачког пројекта за секундарну мрежу, а послије, када се створе услови, да се разради пројекат реконструкције потисног цјевовода и дистрибутивног цјевовода на Томасовом брду – објаснио је Стојичић.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу водовода Драгомир Лејић казао је да је неколико састанака претходило овом данашњњем, али да је ово прво сусретање позиције и опозиције те градоначелника.

  • Већ смо имали пар састанака, а који се не разликују много од овог данас. Свима сам, на почетку састанка, напоменуо да су мјештани, глобално, незадовољни, без обзира којој политичкој опцији припадају и револт је евидентан. То је реалност. А водоснабдјевање је насушна потреба и треба нам свима – казао је Лејић те истакао закључак данашњег састанка.
  • Ми, као представници мјерштана, испред Савјета мјесних заједница и Грађевинског одбора за изградњу водовода тражићемо да проблем изградње осињског водовода иде на Колегијум Скупштине града како би се преиначила претходна скупштинска одлука – рекао је он.

Related posts

ЖРТВЕ ЧАРДАКА ЗАУВИЈЕК ЧУВАТИ ОД ЗАБОРАВА

admin

БОЈАНИЋ И ЦВИЈАНОВИЋЕВА НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ У 2020. ГОДИНИ

admin

ПРИКУПЉЕНО 110 ДОЗА КРВИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još