Друштво

У Пољу стасала
нова црква

На темељима руинираног храма Светог Петра и Павла у Пољу стасала је нова црква која сваким даном добија коначни изглед којим ће служити на понос селу и вјерницима.

Изградња нове цркве почела је прије двије године на мјесту дотадашњег храма. Наиме, црква је била у толико лошем стању да богослужења у њој нису била безбиједна, те су се мјештани и парохија одлучили на подухват рушења старог и изградње новог храма. Услиједио је благослов владике зворничко – тузланског Фотија за подизање цркве, па је уз подршку града и вјерника почела њена изградња.

Парохијски свештеник Драган Зарић објаснио је да је црква сазидана и покривена, те да је идућа фаза вањско малтерисање и постављање фасаде.

– Ако успијемо у овој години да завршимо постављање унутрашње керамике, почеће изградња иконостаса – рекао је Зарић.

Члан Грађевинског одбора Здравко Гроздановић рекао је да су досадашњи радови завршени захваљујући прилозима вјерника и других грађана, те да је план да црква буде освештана идућег љета.

Пољу је цркву први пут добило у 19. вијеку, а освештана је 1936. године. Већ у Другом свјетском рату храм је оштећен, а реновиран је 1956. године. Црква је потом поново оштећена у априлу 1992. године, током Одбрамбено – отаџбинског рата, а двије године касније је обновљена.

Прилози

Здравко Гроздановић позива све који могу да помогну наставак радова на цркви у Пољу.

– Недостаје новца и позвао бих све људе добре воље који су у могућности да помогну и донирају прилог. Ако Бог да, у плану је да идућег Петровдана, храм буде освештан – рекао је Гроздановић.

Related posts

Куљеновци сутра без струје

Derventski List

ПОДИЈЕЉЕНИ ПАКЕТИ ЗА СТАРИЈЕ ОСОБЕ

admin

ВАСКРС У СОЧАНИЦИ УЗ МОЛИТВУ И ХУМАНОСТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još