Eкономија

„Фрукта“ и даље мјерка „Унис“

Прва лицитација на којој ће имовина дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају бити понуђена за 20,33 милиона марака требало би да буде заказана идуће седмице, али бивше раднике који чекају зарађене плате та вијест не радује јер, како кажу, некадашњег гиганта одавно мјерка трговачки ланац “Фрукта трејд” које ће, као већински повјерилац, први стати у ред за наплату.

Радник повјерилац Бранко Рауковић испричао је за “Глас Српске” да се све ради на начин да радници остану без марке и да некадашњи привредни гигант Посавине буде дат у бесцијење.

– Није то једна фабрика, већ три погона, фабрика за израду цијеви, за прераду цијеви, затим погон за дрвну прераду. Сва та имовина процијењена је на више од 40 милиона, а продаја кажу по закону иде на пола од те цијене и свака наредна снижава се за десет одсто. Од почетка сам против те одлуке да се имовина продаје као цјелина и то сам свима рекао. Већински повјерилац је локално предузеће “Фрукта трејд” које је откупило потраживања неких банака и они су први у реду да се намире. Све је ово направљено да се том предузећу омогући да купи “Унис” – упозорио је Рауковић.

Власник предузећа “Фрукта трејд” Душко Рељић потврдио је за “Глас” да су заинтересовани за куповину имовине “Униса”.

– Заинтересовани смо, али не по овој цијени која је сада у понуди. Ако у неким наредним лицитацијама буде нижа цијена, да. Није лаж да смо заинтересовани – поручио је Рељић.

“Глас” је раније писао да је овај трговачки ланац откупио 31 милион марака признатих потраживања компаније Хета, чиме су постали један од далеко највећих повјерилаца у “Унису”. Рељић је тада казао да ово предузеће нигдје ништа не купује и да не намјерава ту покренути производњу.

Иако је прва лицитација за уновчење имовине некадашњег привредног гиганта већ требало да буде заказана, у Окружном привредном суду у Добоју јуче је одржано још једно рочиште на коме су, према ријечима стечајног управника Лазе Ђурђевића, утврдили још неке детаље.

– Донијели смо нову одлуку о продаји. Изузета је једна парцела на којој су изграђени станови које су откупили радници, па су око тога утврђивани неки детаљи. Сад поново чекам сагласност разлучних повјерилаца на ову одлуку и објавићемо оглас о продаји – појаснио је Ђурђевић.

Проблеми у “Унису” трајали су годинама. Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године,  требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао. Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године.

Акције у Литванији

Бранко Рауковић је испричао да је “Унис” власник акција у једној литванској фирми и да се и то покушава уновчити.

– Прича се и о неким акцијама у Њемачкој. Огромна је имовина, а и када све то уновче радници од тога неће видјети ни фенинг. Неће ни стаж да нам повежу него морамо молити Владу РС да нам уплати стаж да би отишли у пензију – рекао је Рауковић.

http://www.glassrpske.com

Related posts

„МБ МОТОРС“ СЕРВИС У ПОЉУ НУДИ ШИРОКУ ПАЛЕТУ УСЛУГА

admin

РУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ УПОЗНАТИ СА ПОТЕНЦИЈАЛИМА ДЕРВЕНТЕ

admin

Дивљању цијена робе и услуга не назире се крај

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još