Друштво

Умјесто врцања меда
боре се да пчеле преживе

Лоше временске прилике током маја, односно у сезони цвјетања багрема, нису допустиле пчелама довољну испашу, па се у кошницама очекује и мање меда, кажу дервентски пчелари, истичући да ће ове године морати да се боре за опстанак пчелињих друштава.

Баш као и прошла и ова година ће, по свему судећи, бити тешка за све који се баве пчеларством, а потражња за еликсирима које пчеле дају и даље је велика.

Спасоје Кулага пчеларством се бави већ 27 година, а на имању у Трстенцима има око 100 пчелињих друштава. Ову годину оцјењује као веома лошу и изазовну.

– Багрем који се у највећој мјери користи за испашу пчела прошао је у кишном периоду. Пчеле су током кишних дана биле и на ивици глади и морали смо их и прихрањивати што је веома ријетка појава у мају – каже Кулага објашњавајући да ће ова ситуација проузроковати проблеме и у наставку године, првенствено у очувању пчелињих заједница.

– Залихе меда за зиму су такође веома мале, јер сви ми када врцамо мед, оставимо дио багремовог меда пчелама за зиму. Пред нама је тежак период и захтјеваће много рада и знања да се сачувају пчелиње заједнице – рекао је Кулага додавши да без обзира на цијену меда од 20 КМ за килограм, потражња не јењава.

Послије безуспјешне багремове паше, Александар Топаловић који у Куљеновцима има 70 пчелињих друштава, наде полаже у љетњи период.

– У мом пчелињаку готово да и нема приноса багремовог меда. Надам се побољшаљу временских прилика, да барем нешто сакупимо ливадског, липовог и меда од медљике. Заиста је ово једна тешка година – каже Топаловић.

Предсједник Удружења пчелара „Липа“ Душан Пијетловић каже да су пчелари и поред потешкоћа са неповољним временским приликама суочени и са поскупљењем репроматеријала.

– Трошкови су повећани за око 30 одсто. У овом случају нам добро дођу подстицаји из градског и републичког буџета како би превазишли тешку ситуавију – каже Пијетловић додавши да „Липа“ броји 48 чланова.

Статистика

Према подацима Републичког завода за статистику пчелари у Републици Српској су током 2022. године произвели 2.149 тона меда или 13,6 килограма по кошници, што представља високу производњу. Грађани су лани, према статистичким показатељима, у просјеку појели нешто више од 1,9 килограма меда по особи што их сврстава међу највеће потрошаче меда у Европи.

Related posts

ОД ЦИЈЕНА ОГРЕВА „ГОРИ“ НОВЧАНИК

admin

Лист излази
25. априла, па 9. маја

Derventski List

ВЕЋИ БРОЈ НАСЕЉА СУТРА БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još