Друштво

ОД ЦИЈЕНА ОГРЕВА „ГОРИ“ НОВЧАНИК

Како се ближи зима, све су интезивније припреме за почетак гријне сезоне, али и вријеме када се већина грађана суочава са значајним ударом на кућни буџет било да своје стамбене објекте загријавају на струју, пелет, угаљ или дрва.
Породица Ђукић до прошле година се гријала на дрва. Међутим, како они тврде, с годинама, постало је све већи проблем обезбиједити дрва.
– Супруга и ја смо пензионери и више не можемо сами цијепати и слагати дрва. Није нам проблем да платимо да нам то неко уради, али је проблем што нико не жели више то да ради. Скратио сам себи муке, ријешио се нереда и прошле године смо прешли на пелет и веома сам задовољан – прича Љубо Ђукић те наглашава да је пелет свакако скупља варијанта, али и да га „глава мање боли“ од када се одлучио на ову врсту огрева.
Да је ипак најповољнија варијанта комбинација дрва и угља тврде Ћорићи из Црнче, а разлог за то налазе што посједују своју шуму, али и величина простора који се грије, а који прелази 100 квадратних метара.
– Имамо своју шуму, што је озбиљна олакшица. Али и ту има и трошкова и физичког рада. Треба платити да шумар означи дрва, да се иста исијеку, довезу до куће, исцијепају и складиште. Међутим, уз помоћ укућана и комшија све успијемо да обавимо. У комшилуку сви помажемо једни другима и тако излазимо на крај – кажу Ћорићи те објашњавају да угаљ користе да „одржавају“ ватру преко ноћи и да им требају двије-три тоне угља.
Свјесни да је струја најскупља варијанта Тадићи, који живе као подстанари, ипак немају другог избора.
– Док не ријешимо стамбено питање, тако нам је како нам је. Зима узима озбиљан данак када говоримо о финансијским издацима, јер је рачун за струју „дебљи“ за 200 марака у односу на мјесеце када се не гријемо -констатовали су Тадићи те објаснили да су „осуђени“ да се грију на струју јер немају простор гдје би могли да за складиште огрев.
Продавци су се, с друге стране, и ове године побринули да на лагере ускладиште довољне количине дрвета, пелета и угља, а цијене су, у зависности од произвођача, приближне лањским.
Палета исцијепаних дрва кошта око 180 марака, а тона пелета око 330 КМ са транспортом. Тона станарског угља кошта 130 КМ, а бановичког 215 и то са транспортом.
Као и ранијих година, на тржишту је и значајан број продаваца дрвета који раде „на црно“, а цијене дрвних сортимената за огрев код њих зависе од врсте дрвета. Најскупљи су буква и храст чија цијена по кубном метру достиже и 65 КМ. Услуге резања и цијепања дрва су од шест марака по метру, па навише.
Без обзира на који вид гријања се одлучили, грађани редом прижељкују „топлу“ зиму, те скори повратак прољећа и лијепог времена.

Дрво
палета 180 КМ
метар кубни од 50 до 65 КМ

Пелет
330 КМ

Угаљ
(тона, са превозом) 130 – 215

Related posts

ДИМЊАЧАРИ У ДЕРВЕНТИ ПРЕДСТАВИЛИ ЗАНАТ

admin

Светом Сави у част приредба
и у осињској школи

Derventski List

Мјештани уредили
центар Појезне

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još