Друштво

БАЗЕНИ И УКРИНА СПАС ОД ВРУЋИНА

Спас од врућина током љетњих мјесеци Дервенћани, осим базена „Олим“, траже и на оближњим купалиштима, али и мањим, изолованим плажама.

Иако је овогодишња сезона купања окаснила због кишног и хладног времена током маја, посљедњих дана могао се видјети понеки купач на Укрини, а љубитељи базена још увијек чекају њихово овосезонско отворење. Температуре ваздуха коначно су љетње и врућине током дана засигурно ће ускоро напунити неке од најпознатијих плажа уз Укрину,  „Патковачу“, „Брионе“, „Рапћански мост“, „Прљачу“ и „Жути мост“, „Стевића млин“ и „Укрински рај“.

Суграђани који су отворили сезону купања на Укрини температуром и чистоћом воде су, како кажу, задовољни, али не и изгледом плажа. Истичу да су неке од њих зарасле у траву и шибље.

– Сваког љета се изнова питам зашто нико не уређује плаже и излетишта, јер се увијек понавља иста ствар: ако желиш да уживаш на плажи, прво је сам или с друштвом мораш уредити. То је заиста сулудо – каже Дервенћанин Боро Б. додајући да је има и несавјесних купача који остављају смеће и отпад, али да исто тако већина купалишта нема ни канте за смеће.

Одржавање и уређење излетишта „Патковача“ у надлежности је Туристичке организације, док остале плаже нису у њиховој надлежности. Вршилац дужности директора ове установе Младен Пећић рекао је да су припреме за сезону купања почеле од 1. маја, када је почело редовно кошење и уређење овог мјеста.

– С обзиром да је излетиште недавно било поплављено, вода је однијела неколико клупа, тако да нам је приоритет био да их поправимо и да што прије поново буду у функцији. Поред тога, у наредном периоду, клупе и столове који су дотрајали планирамо замијенити новим, док ћемо неке само поправити – казао је Пећић.

Поред тога, он је нагласио да на „Патковачи“ постоје канте, односно, вреће за одлагање смећа, као и да „Комуналац“ током сезоне редовно одвози отпад.

– Апелујемо на купаче и излетнике који овдје роштиљају да више пажње посвете очувању природе и животне средине, те да отпад одложе на мјесто које је за то и предвиђено. Поред врећа за смеће, постоји и контејнер, који је, такође, на располагању за одлагање отпада. Иако је стање боље него претходних година и даље апелујемо на све посјетиоце да иза себе оставе чисто и уредно мјесто – поручио је Пећић.

Базени „Олимп“ у понедјељак би требало да отворе врата за посјетиоце, а на  располагању ће им бити четири базена и то олимпијски, дјечији, рекреативни и хидромасажни. Освјежење од љетњих врућина у овом комплексу моћи ће да искористе од 11 до 20 часова. Из „Олимпа“ поручују да ће цијена улазнице ускоро бити одређена.

Квалитет воде

Када се ради о квалитети воде у базенима и на ријеци, посебним правилником је прописано испитивање микробиолошких и физичко-хемијских параметара воде током сезоне купања и то три пута мјесечно за сваки базен посебно, а анализу обавља Институт за заштиту здравља РС.

Дрвене кућице

Младен Пећић је додао да постоји могућност употребе дрвених кућица на „Патковачи“, које излетници могу изнајмити.

Related posts

„ДУАЛ“ РАДАР У ДОБОЈСКОЈ РЕГИЈИ

admin

Од 1. јула туристички ваучери у РС

admin

Поклони за чланове „Сунца“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još