Друштво

Столари и кројачи на услузи суграђанима

Израда радних и заштитних одијела, те друге кројачке услуге, али и разни столарски послови већ двије деценије доступни су Дервенћанима у радионицама које дјелују под окриљем Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“.

Поред сигурног уточишта, образовања и усавршавања за дјецу и младе са сметњама у развоју, Центар „Будућност“ је и двије специјализоване радионице у којима је запослење пронашло седам радника, од којих су пет особе са инвалидитета. Ове радионице су и мјесто за праксу ученицима који се школују у овом центру.

Директор „Будућности“ Владан Поповић истакао је да програми који се проводе у радионицама испуњавају услове који су прописани Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом, те да, као и сама радионица, нису основани због потреба школе.

– Сврха ових радионица јесте запошљавање особа са инвалидитетом који би на отвореном тржишту рада тешко пронашли посао, а захваљујући овим програмима самостално обезбјеђују егзистенцију – објаснио је Поповић додавши да у овим радионицама често бораве и ученици.

– Ученици из наше средње кројачке школе практичну наставу похађају у школској радионици, али често долазе и у ове просторије. Средњу столарску школу смо раније имали у нашем програму, али како више немамо, ученици и нису много укључени у радионицу, осим ако могу да одраде нешто за друге школске програме – рекао је Поповић.

У фокусу производње столарске радионице су дијелови намјештаја, кухиње и столарија, док је из кројачке радионице произашао велики број заштитне радне одјеће, која је доступна у продаји.

– Радимо и друге производе од текстила, али оно што је најтраженије су радни мантили, комбинезони, јакне, прслуци. Тренутно израђујемо поједине комаде радне одјеће за предузеће „Амика“ и за једну фирму у Приједору – објаснили су у кројачкој радионици гдје смо затекли и радницу и штићеницу центра Зору Соларевић која у кројачкој радионици ради већ двадесет година.

– Тешко је данас пронаћи наћи посао здравој особи а камоли слабовидој, а поготово слијепој, тако да ми је понуда за овај посао много значила – објаснила је Соларевићева.

Ресурсни центар

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ једна је од четири установе у РС која је поднијела захтјев за формирање ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање, директор ове установе објашњава да ће самим тим моћи више да раде са слијепом и слабовидом дјецом.

– У специјалним школама, код нас и у региону, пада број ученика, а принципом инклузивног образовања ученици се укључују у редовне школе. Специјалне школе се могу искористити као ресурсни центри за инклузивно образовање, односно да врше подршку наставницима, стручним сарадницима, родитељима у редовним школама, као и вртићима како би дјеца у тим школама добила боље и комплетније образовање. С обзиром на способност нашег кадра и опрему којом располажемо, можемо радити са слијепом и слабовидом дјецом на подручју цијеле РС – рекао је Владан Поповић.

Related posts

Дервенћани трећи у регији на такмичењу „Мисли мине“

admin

Заједничким снагама
уредили Патковачу

Derventski List

Овчари са Мањаче радo се враћају плодној равници

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još