ИЗДВОЈЕНОНовости

Тече рок за конституисање Скупштине

Централна изборна комисија БиХ донијела је у јуче Одлуку о потврђивању и објављивању резултата локалних избора 2020. године, послије чега почиње да тече рок од 30 дана за конституисање скупштина локалних заједница, па тако и Скупштине општине Дервента.

Према потврђеним резултатима избора, начелник општине Дервента, односно први градоначелник, у сљедеће четири године биће Милорад Симић (СНСД), који је освојио укупно 6.981 глас, док је његов противкандидат Владо Ковачевић (СДС-ПДП) добио 6.598 гласова.

Милорад Симић, који је освојио пети мандат на челу Дервенте, још једном се захвалио бирачима који су подржали концепт и идеју коју је понудила коалиција окупљена око СНСД.

– Хвала активистима, члановима и симпатизерима СНСД-а, али и коалиционим партнерима који су подржали опредјељење да задржимо континуитет и стабилност. Вјерујем да је концентрација оних који ће преузети одговорност за избор функционера и осталих руководећих кадрова, препозната у коалиционом споразуму који смо потписали прије избора – казао је Симић додавши да слиједе озбиљни разговори са партнерима са жељом да Дервента задржи стабилност у сваком смислу, те да настави путем успјеха и просперитета.

Према уобичајеној пракси, с обзиром да за избор функционера и  осталих руководећих радника, ниједна странка нема потребну већину, прије сазивања конститутивне сједнице, очекују се међустраначки разговори.

Секретар Скупштине општине Сања Малешевић каже да су процедуре за сазивање и одржавање конститутивне сједнице парламента јасне.

– Конститутивну сједницу сазива предсједник претходног сазива који и отвара сједницу. Затим позива најстаријег одборника новог сазива да предсједава сједницом до избора предсједника, а њему у раду помажу двоје најмлађих одборника из партија са највише освојених мандата – рекла је Малешевићева додајући да се на конститутивној сједници доносе и рјешења о престанку мандата функционера, те одлуке о разрјешењу дужности руководећих радника локалне управе који су именовани на мандат.

– Умјесто руководећих радника, односно секретара Скупштине и начелника одјељења, именују се вршиоци дужности до избора нових. Такође, бирају се и нови чланови комисија и осталих радних тијела Скупштине општине – појаснила је Малешевићева.

Најстарији одборник новог сазива Скупштине општине је Славко Бојанић (1952) из Уједињене Српске, а најмлађи одборници из странака са највише освојених мандата су Витомир Пиваш (1993) из СДС-а и Маја Пјерановић (1991) из СНСД-а.

Related posts

Покренуте процедуре за пројекте вриједне више од 56.000 КМ

admin

На привредну смотру стиже више од стотину излагача

admin

Осињска бригада чојством
заслужила поштовање

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još