Друштво

Сјетва скупља него лани

Погодне временске прилике протеклих дана пољопривредни произвођачи искористили су за припрему ораница за прољећну сјетву, али бразде би могле да скрате више цијене садног и репроматеријала.

У пољопривредним апотекама у Дервенти влада несташица сјеменског јечма, који се тренутно може набавити само у Србији, а цијене ђубрива су више за десетак одсто него лани, док би и сјеменски кукуруз такође могао да поскупи.

У пољопривредној апотеци „Голић“ кажу да је повећана потражња сјемeнских житарица.

– Нисмо очекивали оволику потражњу, па нисмо били набавили довољне количине сјеменског кукуруза. Ипак, цијена је виша за марку до двије по врећи, док је ђубриво скупље за око десет одсто – казали су.

Слична ситуација је и у пољопривредној апотеци „Агроголд“, који такође биљеже велику потражњу, али истичу и да су увозници најавили да постоји могућност да количине сјеменског кукуруза неће моћи да задовоље потражњу.

– Јечма немамо, али нас више брине најава увозника да неће моћи да задовољи потребе за сјеменским кукурузом, који је пак задржао цијену од протекле године – казали су у „Агроголду“ констатујући да су цијене ђубрива „скочиле“ у свим пословницама, Осињи и Календеровцима, а споменули су да нису успјели да превиде мању потражњу сјеменског кромпира.

Несташицу јечма код „Тепића“ покушали су да надомјесте тритикалеом и зоби.

– У овом послу ми највише кубуримо са роковима. Јер, све што се не прода за јесењу сјетву, рок истекне и то сјеме не може да се користи за прољећну сјетву. Тако да управо због тога варира снабдјевеност – казао је власник апотеке Војин Тепић констатујући да код њих тренутно највише влада потражња за садницама воћа.

Такође, прецизирао је и да се цијена сјеменског кромпира креће од марку до 1,20 по килограму, што је јефтиније  него прошле године.

Инжењер ратарства Дражен Милаковић објаснио је да временске прилике итекако погодују прољећној сјетви и да пољопривредници ових дана ужурбано приводе крају прољећну сјетву, јер је на концу ове седмице најављено погоршање.

– Прогнозе, када је ријеч о приносима за ову годину, нису баш повољне, јер је кишна јесен уз изостанак зимског орања веома погодна за размножавање биљних болести. Ако не буде мраза и ако земља не смрзне свакако можемо да очекујемо већи напад штеточина – додао је Милаковић.

Пољопривредник из Рапћана Јово Тутњевић, који обрађује своје парцеле, али се бави и услужним орањем и фрезањем, ових дана има пуне руке посла, јер је идеално вријеме да се оранице припреме за сјетву.

– Своје земљиште сам успио да припремим још јесенас, јер сам претекао кишне дане. Сада се највише користи прилика да се „пусти“ понека бразда и да се посију зоб и тритикале, али и да се узору њиве и за кукуруз – казао је Тутњевић додавши да цијену орања диктира цијена горива, а да посљедњих година она варира од 25 до 30 марака по дунуму.

Док је Славиша Станић, такође пољопривредник, истакао да уз подстицај за плави дизел и тренутну цијену сјеменског материјала, може некако да се уклопи.

– Уколико се прогнозе о поскупљењу сјеменског кукуруза покажу тачним, бразда ће бити много скупља него лани, што ће највише угрозити мале произвођаче – додао је Станић.

Воћарство

Како је крај фебруара и почетак марта идеалан за садњу, орезивање, али и заштиту воћки, тренутно влада велика потражња за плавим и црвеним уљем. Код „Голића“ тренутно влада несташица и заштите од племењаче и пестицида, док су остале пољопривредне апотеке снабдјевене, а и задржане су прошлогодишње цијене.

Цијена садница воћа су на нивоу прошлогодишњих и крећу се око четири марке по комаду, док су калеми нешто скупљи, па цијена калемљеног ораха достиже и 16 марака.

Цијене ђубрива:

УРЕА Кутина 0,84 КМ/кг

НПК 3Х15 Кутина 0,84 КМ/кг

НПК 3Х15 Зорка 0,82 КМ/кг

YARA UNIVERSAL 0,84 КМ/kg

КАН Кутина 0,54 КМ/кг

КАН Лукавац 0,52 КМ/кг

AN FERTI MIX 0,66 КМ/кг

Related posts

Жене покретачка снага
и живота на селу

Derventski List

Низом прочитаних наслова његују културу читања

admin

Архитектура циљ ка којем стреми

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još