ИЗДВОЈЕНОНовости

Обиљежено 76 година од ослобођења Дервенте

Славећи ослобођење Дервенте у Другом свјетском рату, славимо храброст људи који су се прије 76 година супроставили пошасти фашизма и вратили живот у овај град.

Истакнуто је то данас приликом обиљежавања 19. априла, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату, приликом чега су положени вијенци и цвијеће на спомен – обиљежје поред Основне школе „Никола Тесла“.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је најмање што можемо да учинимо јесте да се присјетимо свих који су учествовали у Народноослободилачком рату и који су положили животе за слободу коју данас уживамо.

– Тог 19. априла 1945. године храбри људи су ослободили Дервенту од пошасти против које се борила читава Европа, али и цијели свијет. У средини која је забиљежила толико страдања, толико расељених лица, туга и невоља, дошли смо до тога да данас живимо слободно. Поносан сам на чињеницу да напредак постоји, а највећа тековина  је нормализација средине, о чему говори чињеница да имамо три различите богомоље у кругу од 200 метара и да се ниједан човјек не разликује по имену и презимену – казао је Симић додавши да Дервенту данас краси завидан привредни развој, висока стопа запослености и извоза.

Нагласио је да ће у складу са досадашњим опредјељењем, у сарадњи са СУБНОР-ом, бити вођена посебна брига о споменицима жртвама НОР-а, подсјетивши да су до сада обновљени споменици у Појезни, Агићима, Календеровцима, Дубочцу и Новим Лужанима.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је његов дјед био учесник рата, потом његов отац и на крају и он сам, те да свим будућим покољењима жели да добро сагледају историју и да не дозволе да се она понови.

– Морамо бити захвални свима који су дали своје животе за ослобођење Дервенте, а на концу и за ослобођење тадашње Југославије и то мора да се поштује – рекао је Прерадовић.

Једини преживјели учесник Народноослободилачког рата Спасоје Ђенић недавно је добио и захвалницу за учешће у ослобођењу Београда.

– Поносан сам на моје учешће у Другом свјетском рату и то је окосница и водиља мог живота, али ја бих поздравио сву омладину и пожелио им да извуку и неко наравоученије из наших искустава, јер је важно да се слажу, не обазирући се на разлике – казао је Ђенић те објаснио да је његова бригада 21. славонска била ударна и да кроз Дервенту прошла већ сутрадан, по њеном ослобођењу те да су од Мишинаца до Нове Веси пјешачили.

Вијенце на споменик код ОШ „Никола Тесла“, поред градоначелника Милорада Симића, положио је и предсједник локалног парламента Мирко Земуновић, делегација СУБНОР-а, Удружења „Јосип Броз Тито“, представници градске борачке организације, делегација Основне школе „19. април“, те делегације политичких партија СНСД-а, СП-а и СДС-а. Поводом 19. априла, организован је и пријем у Центру за културу.

Партизанско гробље

Вијенце су представници СУБНОР-а, поводом ослобођења Дервенте, осим на споменик испред Основне школе „Никола Тесла“ положили и на Партизанском гробљу.

Related posts

„Женски разговори“ побрали овације

admin

ДОДИК У ДЕРВЕНТИ: ПРИМЈЕР УСПЈЕХА У РС И РЕГИОНУ

admin

ПОЛИЦИЈА ЗА 15 МИНУТА ПРОНАШЛА УКРАДЕНИ „BMW”

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još