Култура

Пригрлила дар да осјећања пренесе на платно

Таленат за сликање и дар да осјећања пренесе на платно, који Дервенћанка Дајана Ћук успјешно бруси на Академији наука и умјетности у Бањалуци, још од раног дјетињства су њен заштитни знак.

Ова млада сликарка и студентица четврте године већ је имала своју прву самосталну изложбу и то захваљујући награди од стране Завичајног музеја у Градишци. Кроз умјетност, како сама истиче, корача уз подршку породице, али и слиједећи своје снове.

– Одважила сам се на факултет, јер сам хтјела даље да истражујем. Нисам се задовољила тиме што сам у средњој школи користила технике оловка на папиру, пастел, а неки озбиљнији материјали су изостали. Жеља ми је била да се опробам са уљем на платну, акрилним бојама, јајчаним темперама и тако даље – објаснила је Ћук истичући да није погријешила слиједећи своје инстинкте.

–  С временом сам почела и са израдом мозаика, а преферирам уље на платну и то преношење на платно мотива из простора у којем се налазим. Када сликам простор, то је обично у бојама у којим ја видим намјештај и све што се налази око мене и то на начин на који ја осјећам тај исти простор – казала  је ова млада сликарка која своје почетке у сликарству приписује натурализму у које је с временом додала емоције идући ка апстрактним мотовима.

Додала је да тренутно слика дрвеним бојицама, а инспирација су јој фигурице које се налазе у омиљеној дјечијој посластици, „киндер јајету“.

Корона вирус је, како истиче, узео свој данак и када је ријеч о инспирацији, али да без обзира на то, припрема своју другу изложбу.

Шминка

Дајана Ћук је међу пријатељима и познаницима веома цијењена шминкерка, а како сама каже, одувијек је то вољела.

– Тек однедавно сам почела мало озбиљније тиме да се бавим и то ми дође као хоби, али и лијепа додатна зарада и начин да каналишем моју љубав према умјетности и стварању – казала је Ћук те још напоменула и да неријетко буде гост на рођенданима украшавајући дјечија лица омиљеним ликовима из цртаних филмова.

Related posts

Књижевност и сликарство обојили вече

admin

Музички поклон саткан од џеза, танга и класике

admin

Једногодишње музичко путовање крунисано концертом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još