ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дервента уз маленог хероја Михајла

Подизању свијести о ријеткој и тешкој болести, спиналној мишићној атрофији (СМА), које се широм свијета проводи током августа, придружила се и Дервента дајући тиме подршку и свом суграђанину, двогодишњем  Михајлу Радановићу, који и сам бије битку са СМА.

Тим поводом данас је на платоу испред Градске управе организовано дружење са маленим херојем, те су дијељени леци и информације о СМА. Михајлу и његовим родитељима, те брату и сестри, подршку су пружили градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, те запослени у градској администрацији, док је дан раније колектив Основне школе „19. април“ имао прилику да упозна маленог хероја те спозна нешто више о СМА

Мајка маленог борца Рајка Радановић казала је да на овај начин настоје да омогуће да се обољели од СМА пробију у дубље сфере друштва и обезбиједе бољи положај.

– Блиска сам са мајком дјевојчице из Теслића која такође болује од ове прогресивне болести и заједно смо одлучиле да покушамо да едукујемо суграђане о СМА.  У томе су нас подржала удружења, дервентско „Сунце“ и „Добро срце“ из Теслића, али и Савез за ријетке болести. Такође, подржале су нас наше локалне заједнице од којих није изостала ни финансијска, нити било која друга помоћ – казала је Радановићева додавши да планирају да до краја мјесеца посјете Дом здравља, неколико школа, те Сајам привреде и туризма који предстоји у Дервенти, као и „Љетну арт сцену“.

Мајка храброг Михајла је још додала и да је он сада добро, узимајући у обзир да је шест мјесеци провео у болници и да је код куће дуже од годину, те да редовно прима терапије.

– Он напредује у моторичком и физичком смислу, али оно што је проблем јесте недостатак рехабилитационих центара за обољеле од СМА, а и оно што нам је доступно омета и успорава пандемија, а Михајлу је рехабилитација неопходна како би терапија коју прима била дјелотворнија – објаснила је Радановићева напоменувши да средином септембра њега очекује још једна доза лијека у Загребу те да се надају да ће послије тога моћи да оде на рехабилитацију у Цриквеницу.

Да је локална управа уз маленог хероја и његову породицу потврдио је градоначелник Милорад Симић.

– За нашег суграђанина Фонд солидарности издвојио је уз подршку Владе РС око 700.000 КМ. Није то само питање издвајања финансијских средстава него питање одговорности и бриге за један млад живот. Иако град помаже у лијечењу позамашног броја обољеле дјеце, све што је у нашој моћи чинићемо и даље и то смо родитељима дали до знања – казао је Симић те нагласио да је људска обавеза подржати борбу сваког родитеља за своје дијете.

Спинална мишићна атрофија је генетско неуро – мишићно обољење које подразумијева одсуство протеина у тијелу који је неопходан за нормално функционисање организма.

Михајло

Михајло Радановић је двогодишњи дјечак из Дервенте и болује од спиналне мишићне атрофије трип 1. и од петог мјесеца живота користи респиратор и храни се на сонду. Од седмог мјесеца, захваљујући Фонду солидарности, прима Спинразу, једни лијек који може да му олакша свакодневицу, и управо захваљујући њему Михајло сада респиратор користи само када спава.

Све додатне информације о Михајловом здравственом стању доступне су на друштвеној мрежи „Фејсбук“ на страници „Михајло у земљи СМА“.

Related posts

ПОЧЕЛО ИЗДАВАЊЕ ЉЕКАРСКИХ УВЈЕРЕЊА

admin

ДУГЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБНОВУ ИМОВИНЕ ГОРУЋИ ПРОБЛЕМ ПОВРАТНИКА

admin

Удуплана помоћ за вантјелесну оплодњу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još