ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нове саднице красе школско двориште

Школско двориште Стручне и техничке школе од данас красе нове саднице јавора и тује које су на иницијативу Савјета ученика засађене поводом 21. марта, Свјетског дана шума.

Саднице је обезбиједило предузеће „Шуме Републике Српске“, а директорица школе Бранка Јовић казала је да ће се дио нових стабала налазити у будућој учионици на отвореном.

– Захваљујем предузећу „Шуме РС“ које нам је изашло у сусрет и помогло да реализујемо ову идеју. Простор уз ограду краси шест садница јавора, док се у средини налази исто толико садница лоптастих туја које би формирале стазу до простора паркића, гдје имамо намјеру у будућем периоду да направимо учионицу на отвореном – казала је Јовићева додавши да су за избор садница пратили препоруке стручњака из расадника.

– Надам се да ће стабла, када се развију, јако лијепо изгледати, а истовремено ће бити добра заштита од прашине и саобраћаја – објаснила је Јовићева.

Професорица Драгана Плавшић казала је да је ова активност планирана на почетку школске године, те да је значајна не само за школу него и за животну средину.

– Припреме за садњу прошле седмице обавили су ученици агротехничке струке – казала је Плавшићева.

Укупна површина шума и шумског земљишта Републике Српске, према подацима Катастра шума и шумског земљишта, износи 1.282.412 хектара или 51,7 одсто од укупне површине Републике Српске, а на једног становника Српске отпада око 0,7 одсто хектара шумом обраслог шумског земљишта.

Related posts

БАЊАЛУЧАНКЕ И БРЧАЦИ ТРИЈУМФОВАЛИ У ОДБОЈЦИ НА ПИЈЕСКУ

admin

ГЛАСАЊЕ ПРОТИЧЕ МИРНО УЗ ПОШТИВАЊЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЈЕРА (ФОТО)

admin

Године испуњене радом, али и радошћу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još