ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нове саднице красе школско двориште

Школско двориште Стручне и техничке школе од данас красе нове саднице јавора и тује које су на иницијативу Савјета ученика засађене поводом 21. марта, Свјетског дана шума.

Саднице је обезбиједило предузеће „Шуме Републике Српске“, а директорица школе Бранка Јовић казала је да ће се дио нових стабала налазити у будућој учионици на отвореном.

– Захваљујем предузећу „Шуме РС“ које нам је изашло у сусрет и помогло да реализујемо ову идеју. Простор уз ограду краси шест садница јавора, док се у средини налази исто толико садница лоптастих туја које би формирале стазу до простора паркића, гдје имамо намјеру у будућем периоду да направимо учионицу на отвореном – казала је Јовићева додавши да су за избор садница пратили препоруке стручњака из расадника.

– Надам се да ће стабла, када се развију, јако лијепо изгледати, а истовремено ће бити добра заштита од прашине и саобраћаја – објаснила је Јовићева.

Професорица Драгана Плавшић казала је да је ова активност планирана на почетку школске године, те да је значајна не само за школу него и за животну средину.

– Припреме за садњу прошле седмице обавили су ученици агротехничке струке – казала је Плавшићева.

Укупна површина шума и шумског земљишта Републике Српске, према подацима Катастра шума и шумског земљишта, износи 1.282.412 хектара или 51,7 одсто од укупне површине Републике Српске, а на једног становника Српске отпада око 0,7 одсто хектара шумом обраслог шумског земљишта.

Related posts

Читање постало најслађа навика

Derventski List

Уручена признања најбољим спортистима

admin

Пјесници двије деценије ријечима славе љепоте Укрине

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još