Култура

Дјело “Говорим другим језиком” чувар српског језика

Шесто дјело потекло из пера дервентске књижевнице Александре Мариловић под називом “Говорим другим језиком”, а које је свјетло дана угледало средином године, промовисано је синоћ у просторијама Народне библиотеке “Бранко Радичевић” у први план истичући богатство језичког изражаја и широку лепезу ауторкиних интересовања.

Љубитељи књижевности имали су прилику уживати у читању одломака овог дјела, у којем је ауторка представила есеје, колумне и критике, те разговору о дјелу као и аудио – визуелном приказу још једног њеног дјела.

– Вечерас сам представила своје дјело из три сегмента и то кроз приказ аудио – визуелне књиге коју сам снимала са глумцем Народног позоришта Златаном Видовићем, а коју нисам до сад промовисала, а у питању је књига “Искушеник твога врата”, те промоцију новог пројекта на којем радим са Драганом Латиновић. У овом дјелу сабране су колумне, позоришне и књижевне критике и осврти на теме које су у фокусу мог интересовања – рекла је Мариловићева додавши да је главни окосница и даље српски језик.
– Књига почиње магијском функцијом језика, односно свим оним што нам језик носи, а што смо ми заборавили, па до банализације језика, а то је трач. Нит која све то веже јесте управо говорење другим језиком, а свакако говорићу и о српском језику који је наше слободарско наслијеђе и према којем осјећам одговорност као професор српског језика зато што, како обично кажем, српски језик је њива коју морамо упорно да обрађујемо и његујемо иначе ће зарасти у шикару и неће нам ничему служити – казала је ауторка.
Рецензију овог дјела потписује Данијел Михић који је истакао да ова збирка осликава чист таленат и широк спектар интересовања ауторке.
– Ова збирка показује један дио Александриних талената, њену дјечију радозналост и интелигенцију. Свака од ових колумни заслужују да буду одштампане и било је велико задовољство читати ово дјело, као и друга њена дјела, посебно поезију – рекао је Михић.
Промоцију је употпунила музичка пратња за коју су биле задужене професорице Милијана Жунић и Драгана Латиновић.

Related posts

„Флутете“ сервирале музичке посластице

admin

„Дервентско срце“ настављено вечери са Резаком Хукановићем

admin

ОТВОРЕН ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još