ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Драгојевићи коначно имају
нормалне услове за живот

Седмочлана породица Драгојевић, мајка Жељана и њених шесторо дјеце, на прагу Нове 2023. године уселили су у своју кућу у Новом насељу, осјетивши по први пут топлину дома у којем ће дочекати Божић и крсну славу, али и све наредне празнике.

Драгојевићи су кућу добили захваљујући организацији „Срби за Србе“, те Градској управи, Центру са социјални рад и дервентским привредницима који су удруженим снагама помогли да ова породица има кров над главом. Осмијеси и радост на лицима мајке Жељане и њене дјеце титрали су и данас када их је посјетио градоначелник Милорад Симић са сарадницима, генерални секретар организације „Срби за Србе“ Саша Вигњевић, те представници Центра за социјални рад и привредници.

– Презадовољни смо условима у новој кући. Имамо гријање, дјеца имају своје собе и простор, што је заиста најважније, а и коначно имамо кухињу па могу, као и свака домаћица, да припремам оброке. Биће доста лакше припремити све за празнике и крсну славу, дочекали смо Нову годину под новим кровом и све ће бити боље – рекла је Драгојевићева додавши да на прољеће планира да уреди простор око куће за пластеник.

Петнаестогодишња Ана Марија Драгојевић каже да се њен, али и живот њене браће и сестара, драстично промијенио пресељењем у њихову кућу.

– Срећа је и данас превелика, неописива. Све је другачије у односу на стару кућу. Свако има своју собу, купатило је прихватљиво и има више простора. Живот је сада лакши, имамо и боље услове за учење и топлије је – рекла је Ана Марија.

На читав ток пројекта који је вратио осмијех на лица свих чланова ове породице, подсјетили су из организације „Срби за Србе“. 

– Од наше прве посјете породици Драгојевић 2019. године до дана усељења прошло је три године и три, четири мјесеца, што је заиста дуго, а великим дијелом је радове омела пандемија корона вируса, а добар дио времена смо утрошили и за прикупљање средстава. Ми смо 2021. године кренули да тражимо плац, купили и обезбиједили земљиште уз помоћ града, а даље је слиједио процес прибављања дозвола и са првим лијепим данима 2022. године почели су радови. У децембру смо коначно и уселили породицу у кућу – објаснио је Вигњевић додавши да је вриједност цијелог пројекта око 150.000 марака.

– Основа куће је девет пута девет метара и опремили само приземље, а урађено је и поткровље, које ће у будућности, према могућностима или породица опремити или људи добре воље или пак организација. Кућа се састоји од соба за дјечаке и дјевојчице, једне собе која је предвиђена за мајку, те дневног боравка са кухињом, што вјерујемо да је довољно за један лијеп живот – казао је он додавши да организација наставља да дјелује у Дервенти.

Сваки корак акције помоћи за Драгојевиће пратила је Градска управа.

–  Кроз свој посао сам наишао на много добрих људи, али људи из организације „Срби за Србе“ заиста одушевљавају, позитивно изненаде иницијативама, дјелима и добро сложеним послом. Без обзира што је пројекат трајао мало дуже, због пандемије корона вируса, донатора и, генерално, тешких времена, завршетак је вриједан честитке и хвале. Као градоначелник, помогао сам више морално, него материјално, али свакако ова фантастична помоћ организације допринијела је да  самохрана мајка шесторо дјеце живи у топлом и да су срећни, што се види и у њиховим погледима – рекао је градоначелник Милорад Симић истакавши да је највећи благослов бити у прилици помоћи и притом бити срећни.

Иницијатива за обезбјеђење дома Драгојевићима потекла је из дервентског Центра за социјални рад, а директорица ове установе Маја Поповић није крила задовољство успјешно реализованом акцијом.

– Центар за социјални рад као орган старатељства је препознао капацитете Жељане као самохраног родитеља, односно утврдио да она може да врши своју родитељску улогу. Ступили смо у контакт са организацијом „Срби за Србе“ и ово је данас велики, свечан дан за нашу локалну заједницу – рекла је Поповићева.

Друштвену одговорност у овом случају показали су и дервентски привредници помогавши да Драгојевићи имају живот достојан човјека.

– Ми смо свој допринос овој акцији дали кроз припрему техничке документације, израду урбанистичко – техничких услова и осталу неопходну документацију за добијање грађевинске дозволе. Када су у питању хуманитарне акције, човјек не размишља много, него тежи да помогне у складу са могућностима – рекао је власник фирме „Топ инжињеринг“ Љубиша Топић којем ово није прва хуманитарна акција којој се одазвао.

Related posts

Представљање приручника „Како ли се каже“ вечерас

admin

ЗАДУШНИЦЕ У АГИЋИМА И МИШКОВЦИМА У ПЕТАК И СУБОТУ

admin

Дејтонски споразум прије
28 година донио мир у БиХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još