ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Богојављење поји душу
вјером и надом

Велики хришћански празник Богојављење обиљежен је данас у храмовима широм Дервенте, а највећи број вјерника окупио се у молитви у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, а потом у литији и освештању богојављенске водице.

Данашњи празник обиљежава се у спомен на крштење Исуса Христа којег је у ријеци Јордан крстио Свети Јован. Тог дана први пут је остварено Свето Тројство – у Божјем гласу са неба који рече: „Ово је Син мој“ крштењу Сина Божијег у ријеци и Светом духу који је у облику голуба слетио на Христа.

Намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић у бесједи послије литургије поручио је да се освештана богојављенска водица носи кућама и узима са највећом побожношћу.

– У случају када човјек не може да дође до причешћа, а стигао му је смртни час, причешћује се богојављенском водом Само је данас дозвољено да се овом водом кропи по кући и тек за наредни Крстов дан – рекао је Ћетковић осврнувши се и на пливање за Часни крст које се више не организује у Дервенти.

– Богојављење се обиљежава доласком на литургију, уз молитву, литију и досвештање богојављенске водице испред храма, и то је бит овог празника. Не скакање у воду на начин како је то раније било, и наш преосвећени владика је благословио да се тако више не ради – рекао је Ћетковић.

Богојављење прате бројни народни обичаји и вјеровања. Осим освештања воде која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тијела, те се сматра заштитом од нечистих сила, у ноћи уочи Богојављења, отварају се небеса и на њима се указује Бог. Тада треба пожељети једну жељу која ће се испунити.

Вјеровање је и да неудате девојке ставе огледалце под јастук, јер којег мушкарца сањају за њега ће се удати.

Related posts

Јавна окупљања до 100 људи, кафићи могу да раде до поноћи

admin

Владика увеличао празновање Светог Луке

admin

Пјесме и рецитације
посветили женама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još