ИЗДВОЈЕНОНовости

Izgradnja osinjskog vodovoda
ulazi u završnu fazu

Ugovorom o izgradnji ogranaka osinjskog vodovoda u Maloj Sočanici, Crnči, Osinji i Donjim Ceranima, koji je gradonačelnik Milorad Simić danas potpisao sa predstavnicima preduzeća „Geokop“ i „Hering“, ovaj projekat koji obuhvata vodosnabdijevanje oko hiljadu domaćinstava ulazi u završnu fazu.
Ugovor koji je danas potpisan vrijedan je 1.400.000 maraka, a podrazumijeva dovođenje vode do više od 300 korisnika.
Gradonačelnik je istakao da se ovim ugovorom privodi kraju izgradnja osinjskog vodovoda, projekta u koji je od početka vjerovao.
– Ovaj posao je vrijedan 1,4 miliona maraka i zadovoljiće potrebe za vodom 309 korisnika. Potpisivanje današnjeg ugovora znači da je obezbijeđen novac, a projekat završavamo bez ijednog feninga zaduženosti, vlastitim sredstvima iz budžeta grada i učešćem mještana – rekao je Simić precizirajući da je izgradnja osinjskog vodovoda koštala ukupno 4.072.000 maraka, od čega je iz budžeta grada izdvojeno 2.712.000, a mještani su sakupili 1.360.000 KM.
– Budžet je učestvovao sa 66,5 odsto, a domaćinstva sa 33 odsto sredstava. Svaki priključak je koštao 4.470 KM, od čega je grad snosio troškove 2.970 KM, dok su domaćini plaćali 1.500 KM uz oslobađanje od takse koja iznosi 800 maraka – objasnio je gradonačelnik podsjetivši na dosadašnje faze igradnje vodovoda za južni dio Dervente.
– Prva faza je obuhvatila izgradnju potpisnog cjevovoda, drugom fazom vodovod je stigao do 508 korisnika, a ova posljednja faza vodu će dovesti do još 309 korisnika. Osim domaćinstava, vodu dobijaju i sve crkve, parohijski i društveni domovi, groblja, škole, ambulante – rekao je Simić najavivši da je u planu izgradnja vodovoda u još nekoliko sela.
– Vodu planiramo da obezbijedimo i za Drijen, Kostreš i dvije Barice u opštini Brod, Višnjik, proširenje na području Plehan, a trenutno se izvode radovi u Kalenderovcima – najavio je gradonačelnik.
Potpisiavnje ugovora pozdravili su i mještani ne krijući zadovoljstvo. Slobodan Radišković iz Donje Osinje istakao je da je projekat realizovan kako je i dogovoreno.
– Puno će nam ovo značiti, jer vodu više nećemo morati da dovozimo u cisternama – rekao je Radišković, a Milojko Popović iz Crnče dodao je da će gradsku vodu u ovom selu dobiti oko 70 domaćinstava.
– Niko ne može ni zamisliti koliko je voda značajna dok ne dođe ljeto i kada zatreba za sve. Znao sam da vodu dovozim sa udaljenosti od 20 kilometara. Možda je moglo sve i ranije biti završeno, ali tadašanja skupštinska većina nije dozvolila, a gradonačelniku i njegovim saradnicima hvala za sve – rekao je Popović.
Odbornik u Skupštini grada Darko Bećarević dodao je da je ovo jedan od važnijih dana za mještane južnog dijela grada.
– Sve je ovo moglo i ranije da se desi da nisu politika i skupštinska većina, koja je bila predvođena SDS-om, opstruisali projekat. U narednih 180 dana mještani će dobiti pitku vodu – kazao je Bećerević.
Predstavnik „Geokopa“ Siniša Ružojčić pojasnio je tehničke detalje projekta.
– Cjevovod je dug nešto više od 60 kilometara, a rok za izvođenje radova 180 dana. Zamolio bih mještane za strpljenje i saradnju, kako bi mogli da završimo povjereni posao – dodao je on.
Izgradnja osinjskog vodovoda počela je prošlog proljeća, a njime će voda stizati do oko hiljadu domaćinstava šest sela južnog dijela Dervente, odnosno Crnče, Cerana, Osinje, Pojezne, Male i Velike Sočanice. Vodu iz ovog vodovoda već koristi dio domaćinstava.

Related posts

БЕНД РОЂЕН ПОД ОКРИЉЕМ ШКОЛЕ

admin

ПОВОЉНИ ПЛАЦЕВИ У НОВОМ НАСЕЉУ

admin

„СУНЦЕ“ УСКОРО У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!