Eкономија

Objavljena lista najtraženijih
zanimanja u BiH

Na tržištu rada u BiH i dalje su najtraženiji inženjeri i to IT, softver, elektrotehnike, građevine, zatim diplomirani farmaceuti i doktori medicine – specijalisti, objavila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH.
Do ovih podataka agencija je došla na osnovu prikupljenih i objavljenih podataka zavoda i službi za zapošljavanje u cilju da olakšaju maturantima koji treba da se opredijele za buduće zanimanje.
Kada je riječ o visokoobrazovanim kadrovima, traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.
Osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politikolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, a tu je i veliki broj profesora engleskog jezika, kao i razredne nastave.
Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom je za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u kol-centrima.
Prema broju zaposlenih sa evidencija veliki broj je i ekonomskih i mašinskih tehničara, medicinskih sestara, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra oni su ujedno i najbrojniji na evidencijama nezaposlenih.
Najtraženiji među visokokvalifikovanim i kvalifikovanim radnicima su krojači/šivači, varioci, bravari, radnici za jednostavne poslove, kuvari, vozači kamiona, a po broju zaposlenih sa evidencije tu su još i automehaničari i frizeri, s tim da je, opet, zbog hiperprodukcija kadra frizera i automehaničara veliki broj nezaposlenih.
– Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači/trgovci, bravari, automehaničari, frizeri, kuvari, a u pojedinim sredinama viškova ima i među konobarima, stolarima, krojačima – navode iz Agencije za zapošljavanje.

Related posts

У „Унису“ поново
креће производња

Derventski List

Малу породичну радионицу
извели на европско тржиште

Derventski List

Привреда лична карта Дервенте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još