ИЗДВОЈЕНОНовости

Osinjska brigada čojstvom
zaslužila poštovanje

Osinjska laka pješadijska brigada dala je nemjerljiv doprinos očuvanju slobode, ognjišta i života na ovim prostorima, a djelovanje njenih pripadnika nabolji je primjer čojstva zbog kojeg zaslužuju vječno poštovanje.
Poručeno je to danas prilikom obilježavanja Dana Osinjske lake pješadijske brigade, koja je formirana prije 31 godinu i čije je djelovanje bilo ključno za spas velikog broja života. Ipak, cijena kojom je sloboda na ovim prostorima plaćana bila je visoka, a to je više od stotinu poginulih boraca i na stotine ranjenih. Njihovim sjenima, poslije pomena ispred spomen – obilježja u Osinji, poklonili su se članovi njihovih porodica, gradonačelnik Milorad Simić, delegacija Skupštine grada na čelu sa predsjednikom parlamenta Mirkom Zemunovićem, delegacije Boračke organizacije RS, Gradske boračke organizacije, Udruženja „Veterani RS“, Udruženja ratnih zarobljenika, SUBNOR-a, Policijske stanica, te predstavnici političkih partija SNSD, SDS, SP i PDP.
Živa rana koju je rat ostavio u srcu Milice Trivunović, majke poginulog borca Mirka Trivunovića, boli istim intenzitetom i danas.
– Sina sam izgubila 1995. godine, ali i danas je podjednako teško kao i tada. Još je teže pred ovim spomenikom, na ovom pomenu, ali ja ne znam za drugo nego da mu zapalim svijeću – kaže Trivunovićeva.
Poštovanje prema svima koje je rat zavio u crno mora se njegovati, poručio je gradonačelnik Milorad Simić.
– Ova brigada je izgubila prevelik broj boraca, pobrojala veliki broj invalida i zavila mnoge porodice u crno. Upravo zbog svih žrtava, naša obaveza je da gradimo ovaj grad, svoju Derventu, da poštujemo jedni druge, smanjimo tenzije među sobom, jer kada pričamo o odbrani i očuvanju Republike Srpske moramo biti ujedinjeni i od toga nema ništa preče – kazao je Simić.
Na značaj i doprinos Osinjske brigade u zaštiti naroda i teritorije podsjetio je predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić.
– Nesumnjiv je doprinos boraca Osinjske brigade tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata, a posebno u proljeće 1992. godine, kada je trebalo sačuvati i zaštiti cijelo osinjsko – sočaničko područje, s obzirom da su narodu na ovom području upućivane jasne prijetnje. Otpor koji je tada pružen je za svako divljenje, ali to je imalo svoju cijenu koja se, nažalost, ogleda u izgubljenim ljudskim životima. U svakom trenutku, u svakoj situaciji, ma gdje bili i ma šta radili, moramo da znamo da je naša sloboda i prilika da sami uređujemo svoj život, plaćena glavama onih za čije duše smo se pomolili i čijih imena i likova uvijek treba da se sjećamo – kazao je Vujičić.
Pripadnik Osinjske lake pješadijske brigade od prvog dana njenog osnivanja i pomoćnih komandanta za moral, vjerska i pravna pitanja, poručnik Milan Gavrić, podsjetio je na začetke brigade.
– Zaista je postojala velika opasnost čijih razmjera tada nismo ni bili svjesni. Tek danas kada prebrojimo civilne žrtve posljednjeg rata u Derventi, možemo da shvatimo značaj organizacije ovdašnjih ljudi, kojima su se pridružili borci iz okolnih sela. Tek kada smo otišli u komandu Krnjinske brigade, došli smo na ideju da formiramo Osinjsku brigade, a pri formiranju prvog bataljona brojali smo 950 boraca na liniji od 18 kilometara, a drugi bataljon je formiran od boraca iz Cvrtkovaca i Jelanjske – objasnio je Gavrić dodavši da vjeruje da je danas sa ponosom moguće konstatovati da je Osinjska brigada izvršila svoj zadatak.
Danu sjećanja na Osinjsku brigadu prisustvovali su osim članova porodica boraca, mještana, predstavnika javnog i političkog života i poslanici u Narodnoj skupštini RS Denis Pijetlović i Pero Đurić.

Učenici
Prigodan program povodom obilježavanja Dana Osinjske brigade recitacijama i svojim prisustvom upotpunili učenici su Osnovne škole „Đorđo Panzalović“.

Related posts

БОЉИ УСЛОВИ ЗА НАСТАВУ У СТРУЧНОЈ ШКОЛИ

admin

Гориво појефтињује идуће седмице

admin

Кућа за Козарове под кровом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: