Новости

Zbog kiše i blata ne
može se ući u bašte i njive

Kiša koja već danima pada usporila je završetak proljećne sjetve žitarica i ostalih kultura, a zbog blata i vlage ne može se ni prići baštama pripremljenim za sadnju povrća.
S obzirom da meteorološke procjene pokazuju da će se kišno i vlažno vrijeme nastaviti do kraja maja, derventski poljoprivrednici strahuju da će dio površina ostati nezasijan, a i da ono što je od kultura i zasijano, neće preživjeti preveliku vlagu.
U preduzeću „Poljoprivrednik“ planirali su da sjetvu završe još proteklog mjeseca, a sada nisu sigurni da će uspjeti zasijati kukuruz i soju na svih planiranih 600 hektara zemljišta.
– Preostalo je još oko 20 odsto nezasijanih površina i pitanje je hoćemo li uspjeti da završimo sjetvu. Ako do kraja ove sedmice ne bude poboljšanja vremenskih prilika odustaćemo od dalje sjetve – rekao je direktor Zlatko Mikerević.
Muku sa kišom, blatom i vlagom muči i Boris Marić iz Gornjeg Detlaka. Kako kaže uspio je da zasije kukuruz na 85 dunuma, a ako vremenski uslovi dozvole, u planu ima sjetvu kukurusa za silažu na 15 dunuma.
– Uspio sam nekako da zasijem, jedan dio je i nikao. Previše je vlage, a na nekim nižim predjelima, već leži voda. Moglo bi biti problema ako kiša nastavi da pada – kaže Marić.
Probleme na zasijanim površinama, za sada ne primjećuje Stanko Mitrović iz Velike Sočanice. Ovaj poljoprivrednik planirao je da ovog proljeća na 40 dunuma zasije soju, na 50 dunuma kukuruz i na 30 dunuma lucerku.
– Zemljište je pripremljeno još ranije, ali čekam da stane kiša. Ranije sam zasijao soju na 47 hektara, 16 hektara pšenicom i osam hektara sa zobi. Stanje je za sada dobro, ne izgleda loše i već sam obavio kompletnu zaštitu usjeva – rekao je Mitrović.
Vremenske prilike ne idu na ruku ni povrtarima. Nataša Pavičić iz Kuljenovaca u plasteniku je zasadila paradajz, papriku i krastavac.
– Pojavljuju se manje barice u plasteniku, ali nije to veliki problem. Oko plastenika nema vode, a šta će dalje biti vidjećemo – rekla je Pavičićeva, dok Goran Čokić iz Novih Lužana kaže da kasni sa sadnjom.
– Samo u jednom plasteniku uspio sam da zasadim papriku i paradajz. Trenutno stanje nije za pohvalu, ali nije ni loše. Posljednjih godina proizvodnju sam preorjentisao na plasetnik, jer na otvorenom ne vrijedi raditi – dodao je Čokić.

Related posts

КАРАНТИН НА ПЛЕХАНУ НАПУСТИЛО 11 ОСОБА

admin

ДУГЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ОБНОВУ ИМОВИНЕ ГОРУЋИ ПРОБЛЕМ ПОВРАТНИКА

admin

ПРЕДСТАВЉЕНА ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: