ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„Грчки кутак“ још један доказ
пријатељства Грчке и Дервенте

„Грчки кутак“, који су данас у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ отворили грчки амабасадор у БиХ Димитриос Папандреу, градоначелник Милорад Симић и директорица школе Гордана Асентић, још један је доказ пријатељства Грчке и Дервенте.

Ради се о 11. „Грчком кутку“ у БиХ у којем ће заинтересованим ученицима, али и другим грађанима, бити омогућено бесплатно учење грчког језика и упознавање са културом ове земље.

Амбасада Грчке ће и убудуће бити уз Дервенту, поручио је амбасадор Папандреу, изразивши задовољство придруживањем мрежи ових кутака у БиХ.

– Веома сам поносан на данашњи дан када успостављамо још један, 11. „Грчки кутак“ у БиХ. Увјерен сам да ће и овај кутак бити активан једнако као и сви остали. Амбасада ће бити ту да помогне и подржи све активности – рекао је Папандреу.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да је овај дан за Дервенту свечан.

– Са Грчком смо готово срасли и много дервентских породица се спријатељило са грчким домаћинствима, а и ја сам неке од њих их упознао. Веома сам задовољан што смо се нашли међу 11 локалних заједница које су отвориле врата „Грчког кутка“. Увијек бих поново подржао ову причу. Нека живе Грчка и Република Српска – рекао је Симић подсјетивши да је прије 25 година успостављена сарадња са градом Виронас у Грчкој и да ће она ускоро бити обновљена. 

Такође, градоначелник је додао да понос изазива и чињеница да гимназија у Дервенти, а данас Средњошколски центар „Михајло Пупин“, прославља 111 година постојања.

– За све те године кроз ову школу је прошла плејада ученика и професора, генерације добрих људи, који ма гдје били, са собом носе и Дервенту – додао је Симић.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић подсјетила је да се 9. октобар, дан када је рођен Михајло Пупин, по којем школа носи име, прославља као Дан школе. Ове године прославу је употпунило отварање „Грчког кутка“.

– Много наших ученика заинтересовано је за учење грчког језика, а врата овог кутка биће отворена и ђацима других дервентских школа, као и осталим грађанима. Пројекат је реализован са Амбасадом Грчке у БиХ, уз подршку Градске управе – рекла је Асентићева прецизирајући да ће настава у „Грчком кутку“ бити бесплатна и одвијаће се „онлајн“ уз помоћ Хеленске фондације за културу из Београда.

Прославу Дана школе, осим отварања „Грчког кутка“, употпунила је и приредба којом су ђаци присутне упознали са ликом и дјелом Михајла Пупина. Неки од њих већ су исказали жељу да уче грчки језик.

– Важно ми је да знам што више језика. Ове године уписала сам курс руског језика, а када сам сазнала за „Грчки кутак“ одлучила сам да учим и грчки језик – рекла је Сара Душанић ученица првог разреда друштвено – језичког смјера гимназије.

Соња Гостић, будући техничар информационих технологија, уз њемачки и енглески језик, жели да учи и грчки.

– Грчки језик и култура су ми вема занимљиви – додала је она.

Отварању „Грчког кутка“ и прослављању Дана школе присуствовали су и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници у Скупштини града, директори основних и средњих школа, представници јавних установа, Полицијске станице Црквене општине, наставно особље школе и пензионисани радници, као и други гости.

Добој

Грчки кутак непуне три године успјешно функционише  у Економској школи у Добоју, чија је директорица Тијана Васиљевић Стокић приликом свечаности у Дервенти казала да влада велика заинтересованост ученика и грађана за учење грчког језика.

Related posts

Опрез због могућег невремена

Derventski List

„Дом културе“ на филмској траци
записао голготу дервентских Срба

Derventski List

Радионице, предавања и посјете
испуњавају „Пројекат седмица“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još