ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента прославила Дан града, а Саборни храм крсну славу

Дервента је данас, први пут као град, прославила 28. август, Дан града, те Велику Госпојину, крсну славу Саборног храма Успења Пресвете Богородице, а свечану ноту празнику дала је свечана сједница Скупштине града на којој су додијељена највиша признања заслужнима.

Свечаној сједници претходила је молитва у Саборном храму, литија око храма, те парастос погинулим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да је данашњи дан велики дан за Дервенту.

– Дервенћани су прије 170 година обиљежили завршетак градње, сада обновљене, Старе цркве, на Велику Госпојину, што је остало традиција и наши преци су тај дан одредили и за Дан града, за који вјерујем Дервента у великој мјери живи. Током овог мјесеца у периоду који претходи овом празнику, одржавају се многе манифестацихе од којих треба истаћи овогодишњи 15. Сајам привреде и туризма, који је окупио велики број излагача и који Дервенти, на неки начин, припада јер је Дервента привредно чудо. Град који је имао 57.000 становника од којих 14.500 запослених, а послије несрећних догађаја, броји око 25.000 на истој површини. Он најразрушеније локалне заједнице, послије Вуковара, у бившој Југославији, постигли смонрезултате којима се поносим. Дервенту су на ноге подигли и привредници, локални и инострани, и учинили нас једном малом, засигурно у РС, најпрепознатљивијом оазом када је привредно окружење у питању – казао је Симић објаснивши да је Дервента пожељно мјесто за живот.

– Смањујемо бројку незапослених сваке године, па је тако бројка смањена за 18 одсто у односу на прошлу годину и наше је задовољство да из нашег окружења, Брода, Модриче, Прњавора, Српца и Добоја и других околних локалних заједница, повелик број младих људи долази у Дервенту у потрази за запослењем, а један број се опредјељује да остане и настави живот у Дервенти. Све то захваљујући нашој привредној сцени која броји 539 самосталних привредника, 190 привредних друштава и пољопривредних произвођача, око 120 регистрованих. У Дервенти је највећа концентрација аутријских, италијанских и њемачких фирми, њих 32, а у наредном мјесецу очекујемо отварење и кинеске фирме која ће у почетку направити око 60 радних мјеста. Тако да као закључак можемо рећи да се град добро опоравља са стабилним буџетом, на чему радимо у континуитету, а из године у годину управљајући буџетом обезбједимо милион и по до два милиона који су усмјерени на уљепшавање слике града, у погледу инфраструктуре, школства, здравства, спорта и другог сегмента, како би слика Дервенте  добила нови колорит – објаснио је Симић додавши да је Дервента високо оцијењена, чему је доказ и статус града, као и да су се у периоду пандемије могли видјети да Дервента добром организацијом одлијева свим изазовима.

Ове године за заслуге и допринос разгледници дервентске привреде уручена су три највиша признања града, Великогоспојинска повеља са златним грбом града, а један од овогодишњих добитника је власник и први човјек компаније „Фрукта трејд“ која је позната у чак 40 локалних заједница широм Српске, Душко Рељић.

– Желим да се захвалим свима који су ме предложили и који су подржали тај приједлог, да „Фрукта трејд“ и ја на њеном челу будемо данас овдје као неко ко је заслужио ову повељу. Ја, као власник и први човјек, сам само један дио признања које треба да буде уручено мојим радницима и сарадницима, а ово ће бити императив да наставимо и даље да доприносимо граду Дервента – казао је Рељић.

Великогоспојинска повеља додијељена је и предузећу „Нивекс“ које је развој и напредак започело као трговачка радња 1994. године, а власник овог предузећа Драго Наградић истакао је да је ова награда потврда континуираног рада.

– Наше предузеће је од трговачке радње постепеним растом и промјеном описа рада, постало производно, које данас послује у властитим просторијама и то на двије локације у Дервенти. Ово признање, признајем да нисам очекивао, али је потврда једног континуираног рада заједно са свим привредницима Дервенте, који смо дизали наш град, нашу привреду из пепела. Признање које потврђује труд и досадашње хвале наших суграђана и шире, а није само мени и мојим радницима који су то заслужили него и читавој Дервенти – казао је Наградић, а Великогоспојинску повељу је заслужио и породични посао Радета Ћудића из Црнче.

– Ово признање значи много за мене и моју породицу, с обзиром да смо награђени за породични посао, а чији су значај препознали град и представници. Мислим да је ријеткост да се оваква признања додјељују у пољопривреди, а тим нам је више драго што је повеља уручена нама – казао је Ћудић са чије фарме потекне око 1.600 литара млијека на дневном нивоу.

Највиша признања града добитницима су уручили градоначелник, те предсједник Скупштине града Мирко Земунович честитајући празник свим грађанима.

– Први пут Дервента прославља овај датум као град и свим вјерницима честитам славу Велику Госпојину. Надам се да ћу као предсједник Скупштине и даље радити на добробит свих грађана и водити ову скупштину у толеранцију, а толерантним бих оцијенио и досадашњи рад, јер је Дервента град толеранције и демократије– рекао је Земуновић.

Свечаној сједници претходила је света литургија и литија, те парастос и исказивање части за 608 бораца који су најзаслужнији за данашњу слободу, а вијенце су положили градоначелник, делегација Скупштине града, делегације удружења проистеклих из протеклог, те Другог свјетског рата, припадници Полицијске станице Дервента, те делегације политичких партија.

– Велика Госпојина је дио дервентског идентитета и неки одважнији, храбрији и посвећенији наши преци су почели да је обиљежавају управо у вријеме када је почела изградња првог Православног храма на подручју Дервенте. Током Одбрамбено – отаџбинског рата је управо тај православни храм, од стране непријатеља српског народа, порушен. Најзначајнија тековина рата је свакако слобода, која подразумијева и слободно прослављање наше Велике Госпојине, као и других празника – казао је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

Програм свечаности употпунио је и хор „Србадија“ из Бијељине, а свечаној сједници присуствовали су и посланик у Народној скупштини РС Игор Жунић, в.д. директора „Шума“ Славен Гојковић, те представници Оружаних снага БиХ и Министарства унутрашњих послова, представница делегације братског града „Пинероло“ Јованка Аџић и други, док су други званичници, као и предсједница Српске Жељка Цвијановић, упутили честитке поводом Дана града.

 

Related posts

Отворена дионица пута Мајсторовића врело – продавница Ананија

admin

ДОНЕСЕНА НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА У ДЕРВЕНТИ

admin

Неупитна подршка мајкама са троје и више дјеце

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još