ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента стасала
у успјешан град

Дервента је у свечаном духу обиљежила 28. август, Дан града, те Велику Госпојину, крсну славу Саборног храма Успења Пресвете Богородице, а на свечаној сједници Скупштине уручена су и највиша признања града.

Обиљежавање Дана града и славе Саборног храма почело је јутарњом литургијом у храму, након чега је услиједила литија Тргом православља, те парастос погинулим борцима у протеклом рату. Ус

Градоначелник Милорад Симић, истакавши да је данашњи дан окупан свечаним расположењем, подсјетио је на најважније показатеље и пројекте који су обиљежили период измедју двије Велике Госпојине.

– На данашњи дан мислим да сви Дервенћани имају основ да буду задовољни, срећни и свечарски расположени. Желим да свим суграђанима честитам Дан града и Велику Госпојину уз жеље да се што више уједињујемо, нарочито у ова времена која нам не иду на руку. Дервента у протеклом низу година направила значајан искорак. Ми смо привредно чудо и ја се тим поносим. Данас у Дервенти дјелује 868 привредних субјеката, од чега 546 самосталних привредника, 209 привредних друштава и 113 пољопривредних газдинстава. У Дервенти више од 6.700 радника прима плату, од чега 88,1 одсто у реалном сектору. Када говоримо о платама, за које многи кажу да су ниске, важно је нагласити да просјек не подиже администрација у којој је тек 2,3 одсто запослених. У Дервенти раде и људи из околних локалних заједница, тако да можемо рећи да око 8.500 радника хране своје породице одавде – казао је градоначелник.

Дервента је, како је додао, расадник страних инвеститора, па се привреда града може похвалити пословањем 33 стране компаније, од којих је 16 аустријских, десет италијанских, четири њемачке и три кинеске, а озбиљни разговори се виде и са пољским и другим аустријским компанијама.

– Чињеница је и да се Дервента може похвалити са позитивном спољнотрговинском размјеном, односно извозом вриједним 400 милиона КМ у прошлој години. То је мисаона именица за много веће општине и градове, али све то нам иде у прилог и показатељ је ваљаног, поштеног рада и пружене руке – рекао је Симић.

Осим тога, Дервента се може похвалити и стабилним буџетом који уз године у годину остварује суфицит.

-Уз све тешкоће, буџет јако стабилан уз два милиона КМ суфицита из прошле године и сад креирамо буџет за сљедећу годину, а при томе планирамо два милиона марака за капитални буџет. Слиједе значајне инвестиције, за реконструкцију објекта Основне школе „Никола Тесла“, уз помоћ Владе РС обезбједјујемо 5,2 милиона КМ, а заједничким снагама проширујемо и вртић „Трол“ у вриједности од 1,2 марака. Радимо и осињски водовод са 1.000 прикључака са 4,2 милиона КМ, обнављамо нашу главну Улицу Краља Петра Првог са 800.000 КМ, завршавамо градњу новог Ватрогасног дома и још много пројеката је у току, а жеља нам је и да обезбиједимо приступницу ауто – путу, као и реконструкцију пута Осиња – Модран, те Модран – Дервента – нагласио је градоначелник додавшу да Дервенту у идућој години очекују инвестиције вриједне десет милиона КМ.

Дио прославе Дана града била је и свечана сједница Скупштине града на којој су додијељена највиша признања града. Великогоспојинска повеља са златним грбом града ове године уручена је Полицијској станици Дервента за континуиран допринос развоју Дервенте у области очувања јавног реда и мира, безбједности грађана, имовине и безбједности саобраћаја.

– Драго ми је да се данас налазим на челу Полицијске станице на мјесту командира и част ми је да нам је ове године једногласном одлуком Скупштине града додијељено највише признање града. Ово признање припада, прије свега, десеторици колега који су оно најсветије, своје животе, уткали у нашу отаџбину, обезбиједивши нам слободу и будућност. Ово није признање ниједног појединца, него свих који су дјеловали у Полицијској станици од формирања 1992. године – рекао је командир Полијске станице Миломир Балатуновић.

Захвалница града круна је рада и залагања у области хуманости двојице Дервенћана, Младена Тодорића из Доњег Детлака и Васе Мичића из Босанских Лужана.

– Ово градског признање за мене значи много као, вјерујем, и за друге који својим радом и трудом помажући другима заслуже такву награду. Ипак, не бих све заслуге приписао себи, а овом приликом захвалио бих се свим људима који су подржавали акције које само иницирао или координисао, а њих је много, јер много је људи доброг срца. Тренутно проводим двије акције, за изградњу куће породици Малић, као и редовну акцију „Борци за борце“ која окупља око 250 бивших припадника Војске РС – рекао је Тодорић додавши да мотивација за помоћ другима потиче из чињенице да је и сам корисник туђе доброте. Захвалница града уручена је и Васи Мичићу који је иницијатор изградње Спомен – парка у Босанским Лужанима.

– Поводом 80 година од страдања мјештана Босанских и Нових Лужана, Костреша и Барице одлучили смо на моју иницијативу, заједно са представницима та четири села, изградити Спомен – парк на мјесту гдје су посљедњи пут стајали живи. За сваког од покојника посадили смо свето дрво – тису, око којег је бетонски прстен са именом и свих 410 садница чини крст. На тај начин, жељели смо да тај спомен остане за вјечност, да се не забораве и на тај начин да никад не умру и захвалан сам свима који су на било који начин помогли изградњу и ово признање је признање њима свима – рекао је Мичић додавши да су мјештани који су мученички страдали проглашени свецима.

Највиша признања града овогодишњим добутницима уручили су градоначелник, те предсједник Скупштине града Мирко Земуновић честитајући празник свим суграђанима.

– Скупштина града између два Дана града са успјехом је одговорила на већину својих законских обавеза. У великој мјери реализовала је задате програмске циљеве, а одлуке које је донио овај сазив Скупштине допринијеле су свеукупном развоју нашег града. Сједнице су одржаване редовно и у демократској атмосфери, али је свакако било и супротстављених мишљења и идеја, али су све биле предлагане за добробит грађана – рекао је Земуновић.  

Свечаној сједници поводом обиљежавања Дана града присуствовао је министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић честитавши Дервенћанима данашњи празник.

– Желим, осим честитке, да напоменем да је град Дервента један од градова у РС који заиста може да се похвали са својим привредним резултатима. У овом тренутку Дервента има више од 800 привредних субјеката, али оно што је заиста импозантно је извоз у вриједности од 400 милиона КМ, што значи да је извозно орјентисан, што га ставља на треће мјесто у РС, послије Бањалуке и Градишке. То је сигурно важно, прије свега за буџет и изградњу Дервенте, као и за запошљавање. Оно што је урадила Градска управа потпомаже привредне субјекте, али и Министарство привреде и предузетништва и Влада РС дају одређене подстицаје и својим законским рјешењима омогућује да стране компаније и привредни субјекти препознају овај амбијент као повољан за остваривање пословних резултата – казао је Митровић.

Све присутне поздравио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић.

– Дервента је свијетли примјер локалних заједница у РС и са поносом носи назив града, а када је у питању министарство и ресор на чијем сам челу постоји и узлазна путања свих подстицаја. Оно што је заиста импресивно јесте то да је Дервента задржала мултиетничност и све оно што подразумијева један нормалан суживот – рекао је Минић.

Свој удио у позитивној привредној атмосфери у Дервенти узима и фирма „Техпро ЦНЦ“ чији је власник ове Томас Дритенпрајс.

– Наша фирма се бави производњом уникатних дијелова на ЦНЦ машинама и то за аутоматизацију за фабрике у аутоиндустрији. Овдје у Дервенти производимо дијелове који се уграђују у фабрикама широм свијета. Компанија дјелује већ 16 година у Дервенти и производи и испоручује најквалитетније дијелове, а захваљујући радницима који предано доприносе томе –  казао је Дритенпрајс којем је социјални аспект био први мотив за покретање фирме која данас запошљава 230 радника.

Успјешно пословање које доприноси стабилности дервентске привреде истакао је и власник и директор фирме „Санино“ Радован Пазуревић.

– Дервента, као што је већ познато, крупним корацима, из године у годину, биљежи позитивне привредне резултате, а надам се да ћемо и ове године успјети да превазиђемо све потешкоће које се јављају у овим турбулентним временима. Тренутна ситуација је изузетно стабилна, узевши у обзир и окружење, а очекујем да ћемо овакве датуме и наредних година обиљежавати успјешно и на начин како смо то до сада навикли – рекао је Пазуревић додавши да је тренутно највећи хендикеп недостатак радне снаге.

Програм обиљежавања употпунио је и наступ хора „Србадија“ из Бијељине, а свечаној сједници присуствовали су и посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић и Денис Пијетловић, делегат у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић, градоначелник Прњавора Дарко Томаш, в.д. директора „Шума РС“ Славен Гојковић, начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић и представници Оружаних снага БиХ и Министарства унутрашњих послова, представници вјерског и јавног живота Дервенте.

Дан града Дервенту су честитали и предсједник РС Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, епископ зворничко – тузлански Фотије, те бројни други званичници.

Парастос и слава храма

Након литургије и литије Тргом православља испред централног спомен – обиљежја одата је почаст погинулим борцима Војске Републике Српске. Пошту погинулим исказао је градоначелник Милорад Симић, министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић, делегације Скупштине града Дервента, Градске борачке организације, те организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила. Вијенце су положили и представници Удружења Ветерани РС и Старјешина Војске РС, ратних војних инвалида 1991-1995, те ратних војних заробљеника града Дервента, припадници Полицијске управе Добој и делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, ПДП, Уједињена Српска, ДНС, НДП и Народни фронт.

– Током Одбрамбено – отаџбинског рата са подручја Дервенте или у вези са Дервентом погинуло је 608 бораца и њихова жртва је немјерљива, али осим тог примарног циља, да се сачувају животи становника и територија, борили смо се и да се сачувају духовне вриједности, а једна од њих је обиљежавање Велике Госпојине. Овај празник је дио дервентског идентитета и сва наша жеља и упорност да омогућимо да се обиљежава овај празник је крунисана на овај начин. Исто тако амбијент у Дервенти је такав да је свима дата могућност да обиљежавају своје празнике – рекао је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

Related posts

НОВА УЛИЦА ПОРЕД „РАДА“ НОСИЋЕ ИМЕ ПИЛОТА БОРЕ НОВИЋА

admin

Брчаци одбранили титулу, славила и екипа Добој/Шипово

admin

Обновљени споменици у
Доњој Лупљаници и Рапћанима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još