Конкурси

Обавјешење о изборима за
чланове Савјета мјесних заједница

Град Дервента

Градска изборна комисија

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

о изборима за чланове Савјета мјесних заједница који су расписани за недјељу, 15. октобар 2023. године

Градска изборна комисија Дервента обавјештава  политичке странке, удружења грађана и грађане Дервенте да је Скупштина града Дервента на сједници одржаној дана 27. јула 2023. године донијела Одлуку о расписивању и одржавању избора за чланове Савјета мјесних заједница на подручју Дервенте.

Избори ће бити одржани у недјељу, 15. октобра 2023. године у времену од десет до 17 часова у 42 мјесне заједнице на подручју Дервенте.

Изборе за Савјете мјесних заједница проводи Градска изборна комисија Дервента и бирачки одбори у складу са  одредбама Изборног закона Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ број: 34/02, 35/03, 24/04, 19/05, 24/12, 109/12, 45/18 и 18/20), Упутства о организовању и провођењу избора за чланове савјета мјесне заједнице („Службени гласник Републике Српске“, број: 122/12 и 31/13), Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“, број: 97/16,36/19 и 61/21), Статута града Дервента („Службени гласник града Дервента“, број: 6/21, 20/21 и 10/22) и Одлуке о мјесним заједница на подручју града Дервента („Службени гласник града Дервента“ број: 10/21).

Кандидате за чланове Савјета мјесних заједница могу предложити:

– најмање 30 грађана који имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице,  а мјесна заједница има до 1.000 регистрованих бирача;

– најмање 50 грађана који имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице, а мјесна заједница има од 1.000 до 5.000 регистрованих бирача;

– удружења грађана која дјелују на подручју града Дервента и

– политичке странке које на подручју града Дервента имају градски или други вид организовања.

Овлашћени предлагачи предлажу највише онолико кандидата колико се бира чланова савјета за ту мјесну заједницу, а предложени кандидати морају да буду уписани у Централни бирачки списак и да имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице за коју се кандидују на дан расписивања избора.

Приликом предлагања овлашћени предлагачи морају водити рачуна о равноправној полној заступљености у складу са чланом 20. Закона о равноправности полова у БиХ – пречишћени текст („Службени гласник БиХ“, број; 32/10), тако да је један од полова заступљен најмање 40 одсто на кандидатској листи и територијалној заступљености мјесне заједнице.

Захтјеви за овјеру кандидатских листи подносе се Градској изборној комисији Дервента на прописаним обрасцима, а рок за предају кандидатских листи је 30. септембар 2023. године до 12 часова.  

Овлашћени предлагачи чија кандидатска листа буде овјерена имају право да предлажу по једног члана бирачког одбора и његовог замјеника за мјесне заједнице за које су поднијели кандидатску листу за избор чланова савјета мјесне заједнице.

Чланови и замјеници бирачког одбора морају бити уписани у  Централни бирачки списак, у правилу да су уписани у Извод из Централног бирачког списка за бирачко мјесто за које се именују и морају имати најмање завршену средњу школу, односно III, IV или V степен стручне спреме.

Приједлози за чланове бирачког одбора подносе се Градској изборној комисији на прописаном обрасцу  најкасније до 30. септембра 2023. године до 12 часова.

Овлашћени предлагачи могу поднијети захтјев за акредитовање посматрача изборних активности на бирачким мјестима за сваку мјесну заједницу. Захтјев се подноси Градској изборној комисији Дервента на прописаном обрасцу уз који се прилаже својеручно потписана изјава за сваког акредитованог посматрача о поштовању тајности гласања. Крајњи рок за предају захтјева за акредитовање посматрача је 5. октобар 2023. године до 15.30 часова.

Сви потребни обрасци могу се преузети у сједишту Градске изборне комисије у згради Градске управе Дервента, канцеларија број 19, као и на интернет страници града Дервента www.derventa.ba  у рубрици „Избори у МЗ града Дервента“.

Упутство о организовању и провођењу  избора за чланове Савјета мјесних заједница, као и Упутство о роковима изборних активности за одржавање избора за чланове Савјета мјесних заједница града Дервента, могу се такође преузети на интернет страници града Дервента www.derventa.ba.

Све додатне информације могу се добити на број телефона 053/315-112. Број контакт телефона Центра за бирачки списак града Дервента је 053/315-140 путем којег грађани могу провјерити своје податке уписане у Централни бирачки списак.

У Дервенти, 25. августа 2023. године

                          Градска изборна

комисија Дервента

Related posts

Обавјештење о уклањању
огрева са јавних површина

Derventski List

Конкурс за избор директора
Дома здравља Дервента

Derventski List

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ПШЕНИЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još