ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Освештани виногради за родну и берићетну годину

Освештањем винове лозе и симболичним орезивањем првог чокота у овој години у винаријама „Ђуричић“ и „Кузмановић“ обиљежен је празник Свети Трифун, заштитник винара и виноградара.

Благослову винових лоза у дервентским винаријама присуствовао је градоначелник Милорад Симић са сарадницима, уз жеље за родну и берићетну годину.

Власник винарије „Ђуричић“ Александар Ђуричић казао је да овај празник на овакав начин у свом винограду обиљежава већ десету годину.

– На Светог Трифуна се окупимо и помолимо за наше и здравље винограда, те за добру сезону. Од данас почињу радови у винограду, креће резидба, а затим и повезивање лозе и други радови – рекао је Ђуричић који под виновом лозом у Великој Сочаници има око два хектара.

–  Годишње произведемо око 10.000 боца вина, а у плану је и проширење винограда – рекао је Ђуричић истичући да је прошла година била прилично изазовна и да је требало доста труда да виноград да род.

И у винарији „Кузмановић“ у Мишинцима данас је освештана винова лоза и орезан први чокот, а представник винарије Симо Кузмановић оптимистичан је у вези са предстојећом сезоном.

– Укупно имамо седам хектара винограда са око 35.000 чокота, а годишње произведемо 35.000 литара вина, мало више бијелога, а имамо и црвено вино. Потражња је добра и цијелу производњу пласирамо у току године – казао је Кузмановић и додао да наредних дана предстоје интензивнио радови у винограду.

Градоначелник Милорад Симић пожелио је винарима успјешну сезону.  

– Ми немамо много винограда на подручју града, али винари који послују су веома репрезентативни и могу да служе за примјер – рекао је Симић напоменувши да је Дервента далеке 1888. године имала винарску станицу за континентални дио земље.

Протојереј – ставрофор Милорад Бајбић казао је да се на празник Светог Трифуна ваља помолити за род винове лозе.

У посјети винаријама „Ђуричић“ и „Кузмановић“ били су народни посланик Игор Жунић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић, одборник у Скупштини града Давор Симић и други.

Related posts

Занатлије послују на стакленим ногама

admin

Смијењен Маринко Николаш

Derventski List

Сјетва скупља него лани

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još